Mit hoz a konyhakert az Ön konyhájára?

Mit hoz a konyhakert az Ön konyhájára?

Felsorolom azokat a zöldségnövényeket, amelyek valamilyen szempontból fontosak a konyhakertbe. Szó lesz arról is, hogy hol és mekkora területen érdemes konyhakertet művelnünk.

Ha néhány percre kisüt a februári Nap, akkor újból látom lelki szemeim előtt a kispesti közösségi kertet, ahol egy tízéves forma kisleány tavaly ősszel lelkesen mutatta meg nekem a családjuk néhány négyzetméteres parcelláját: Nézze, Gyuri bácsi, mekkora ez a tojásgyümölcs és tudja-e, hogy milyen finom, amikor anyukám bepanírozva és kirántva az asztalra teszi? És látott már ilyen apró, sárga, körtealakú paradicsomot? Ha nem, akkor kóstolja meg!

Veteményes

Szabadság és sikerélmény

Hazafelé ballagva felrémlett előttem a gondosan ápolt konyhakertek képe a falusi és tanyasi portákon, a városi, családi házak mögött és a hobbikertekben. Mennyi szívesen vállalt munka és sikerélmény testesült meg ezekben a kertekben, ahol már a múlt század közepén is öntözték a növényeket a nyári kánikulában és saját készítésű, rezsimentes napsugárral működő, szabadban felállított tussolóval hűsítették magukat az itt dolgozók és az itt pihenő emberek!

A család a kertből is főzhet!

Az Európai Unió és a távolabbi földrészek országaiban jelentkező trendeket figyelemmel kísérve úgy vélem, hogy a konyhakert régi hagyománya nálunk is újraéledhet és bízom benne, hogy (a szó szoros értelmében is) kivirágzik. Mert látom gyerekszememmel a messzi időtávolból, ahogy Édesanyám egy füleskosárral a karján kimegy a szülői ház melletti konyhakertbe és egy fél óra alatt összeszedi mindazokat a terményeket, amelyek aznap a család ellátásához szükségesek lesznek.

Milyen növények kellenek a konyhakertbe?

A konyhakert növényállománya nagyrészt zöldségfélékből, de ezeken kívül fűszernövényekből, néhány gyümölcsfából, egynyári virágokból áll, de nem hiányozhat belőle egy szőlőlugas, egy-két szőlősor, vagy egy falra felfutó csemegeszőlő-tőke sem. És ez nem igényel költséges beruházást, hanem csupán körültekintő tervezést és idejében, gondosan elvégzett munkát.

Szőlőlugas

Mekkora helyet kapjon a konyhakert?

A konyhakert egy tulajdonságában hasonló a sufnihoz: rendszerint kisebb, mint amilyenre szükség volna! Teli van növényekkel és a legfontosabbak számára mégse jut elég hely! Ezen ésszerű mértékletességgel lehet segíteni. Egy fő évi friss zöldségszükségletének (80-90 kg) megtermeléséhez kb. 20 m2 terület szükséges, beleértve ebbe a 30 cm széles közlekedési utak, valamint a szamóca, a málna, a ribiszke és a köszméte bokrok által elfoglalt területet is. A téli burgonya készletet, valamint a savanyításhoz szükséges fejes káposztát és egyéb nyersanyagot azonban a kereskedelemből kell beszerezni, vagy ha azt is magunk szeretnénk megtermelni, akkor növelni kell a termőterületet.

A kihagyhatatlan zöldségek

A zöldségfajok megválasztásakor törekedjünk arra, hogy inkább sokféle növényt termeljünk egyenkint, kisebb területen, mint kevesebb félét nagyobbon! Különösen érvényes ez a szabály azokra a zöldségfélékre, amelyekre a háziasszonynak szinte minden nap szüksége van, mint például a petrezselyemzöld, a leveszöldségek, a vöröshagyma, a fokhagyma, a fűszernövények esetében.

Adjunk előnyt azoknak, amelyek tavasztól őszig, folyamatosan szedhetőek (új-zélandi spenót, sóska, mángold, sárgarépa, petrezselyem, pasztinák).

Új-zélandi spenót

Az első és legfontosabb zöldségek

Lélektani szempontból is jelentősek az egyes évszakokat jellemző zöldségfélék: a zöldhagyma és a hónapos retek a tavasz érkezését szimbolizálja; őket folyamatosan követi a fejes saláta és a zöldborsó, majd ezután jelenik meg a család asztalán az uborkasaláta, később pedig a nyári zöldségfélék sokasága (paradicsom, paprika, tojásgyümölcs, cukkini, zöldbab, cékla, csemegekukorica stb.).

Különleges zöldségek

Nyáron nem szabad megfeledkezni a másodvetésre alkalmas növényekről (zöldbab, sárgarépa, őszi retek, bimbós kel, leveles kel, póréhagyma) sem.

A kertészkedő ember büszkesége az újdonság, a specialitás, amely csak az ő kertjében látható, ezért érdemes minden évben valami újdonsággal is előrukkolni. Ilyen például az ananászcseresznye, amely (a neve ellenére nem gyümölcs, hanem) egynyári zöldségféle és sárga bogyói kellemes zamatot adnak a legkülönfélébb ételeknek.

Hogyan lépjünk tovább?

A konyhakert tervezésénél ne feledkezzünk meg arról, hogy a termelés csak öntözött területen lesz biztonságos és eredményes! Egy fóliasátor jó szolgálatot tesz a palánták nevelésében, a termékek koraiságának fokozásában, a magaságy pedig több fokozattal megemeli a termelés színvonalát.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR