Szárnyas barátaink

Szárnyas barátaink

A kert nem csupán a növények birodalma, a humanizált természet teljességét csak az ott élő állatokkal együtt nyújthatja.

A bogarak sokasága, a lepkék és a szitakötők tarkasága, a repkedő, rovartáplálék után kutató énekesmadarak fürgesége, egy-egy vakondok, sün, pocok, cickány, mezei egér, béka, gyík, vízisikló, denevér feltűnése teszi teljessé a kert életét.

Az énekesmadarak szorgalmas segítőtársaink a kártevő rovarok elleni védekezésben. Egy-egy cinegepár évente a levéltetvek, az atkák, a hernyók tízezreit vadássza és fogyasztja el, ezért nagyon is megérdemlik, hogy a tél kezdetén - Borbála, Vilma és Miklós napja táján - hozzálássunk azoknak a madaraknak a védelméhez, amelyek a zord időszakra se költöznek melegebb égtájakra.

Vörösbegy

Még most se késő kiraknunk a fákra vagy a falakra madárodúkat, ahol a nálunk fészkelő és telelő madarak menedéket találnak a szél, a fagy és a hó elől. El kell kezdeni a madarak etetését, mert most már a rovarok is téli menedékhelyet találtak maguknak, a madarak pedig éheznek - feltéve, hogy a kertben nincsenek bogyókat érlelő fák és bokrok (berkenye, kökény, boróka, sóskaborbolya, tűztövis, homoktövis, vadszőlő, borostyán stb.), amelyek ellátják a madarakat élelemmel. A legtöbb madár szívesen fogadja a napraforgó-, a köles-, a tökmagot, a gabonaszemeket, a feltört mogyorót és a diót.

A feketerigók és a verebek kedvelik az almát, a körtét, a főtt burgonyát, sőt a konyhai maradékot is. Ügyelni kell arra, hogy a kitett élelem ne legyen nedves, vizes, penészes, romlott. A madarak ellátása feltétlenül folyamatosan történjék, mert rászoknak az „ingyen ebédre" és, ha ez elmarad, akkor koplalnak és elszoknak az etetőtől.

Madáretető

Az itatókban ilyenkor befagy a víz, ezért fontos, hogy naponta friss, meleg vízzel töltsük fel az edényeket, mert a madarak máshol nem találnak innivalót.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárbarát Kert mozgalmat indított. Itt segítséget kapnak a tagok az odúk és etetők beszerzéséhez, a madáreleség megvásárlásához és értékes információkat a madarak védelméhez.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR