A pasztinák egynyári gyökérzöldség (Pastinaca sativa) a répával rokon, Európában őshonos. Már az ókorban ismerték.
Gyökere vastag, tömeges, húsa fehér, omlós, kicsit édeskés. A hideget és a meleget egyaránt jól tűri, félárnyékban, a fák alatt is megterem, igaz itt halványabb a szép, zöld lombja.
A pasztinák gondozása
A jó vízgazdálkodású, mélyrétegű talajt kedveli, de megterem ott is, ahol az igényesebb petrezselyem nem él meg. Ha ősszel nem ássuk ki, a földben - némi takarással - áttelel, így nincs gondunk a tárolására. A lombja nem ehető, de zöldtrágyának, komposztnak igen alkalmas.
Konyhai felhasználása
A pasztinákot levesek ízesítésére használják: célszerű sárgarépával, petrezselyemmel, zellerrel, karalábéval, valamint saját termésű fűszerekkel ízesíteni a vasárnapi tyúkhús- vagy marhahúslevest. Emellett pürék, krémlevesek alapanyagaként is remekül megállja a helyét, mivel enyhén édeskés íze különleges aromát kölcsönöz ezeknek az ételeknek. Sütve, pirítva is kitűnő köret készíthető belőle, amely jól passzol húsételekhez vagy más zöldségekhez.
Egészségügyi előnyei
A pasztinák nemcsak ízletes, de kifejezetten egészséges is. Magas rosttartalma segíti az emésztést, míg a benne található vitaminok és ásványi anyagok – például C-vitamin, folsav és kálium – hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és az egészséges szív- és érrendszer fenntartásához. A benne lévő antioxidánsok pedig segítenek a szervezetben lévő szabad gyökök semlegesítésében, így védelmet nyújtanak a sejtkárosodás ellen.
Pasztinák a kertben
A pasztinák termesztése kifejezetten hálás, mivel kevés gondozást igényel, és ellenálló a különböző időjárási körülményekkel szemben. Ha szeretnénk saját pasztinákot nevelni, érdemes tavasszal vagy kora ősszel elvetni a magokat. A növény lassan csírázik, így fontos a türelem, de a gondoskodásunk meghozza a gyümölcsét: bőséges, vastag gyökereket takaríthatunk be, amelyek remek alapanyagok lehetnek a konyhában.
Tippek a betakarításhoz
A pasztinákot általában késő ősszel, a fagyok beállta előtt szedjük fel, de a gyökerek az enyhe télben is jól megőrzik minőségüket, ha némi szalmával vagy más talajtakaróval védjük őket. A betakarítás után a pasztinák hűvös, száraz helyen tárolva hosszú ideig eltartható, így mindig kéznél lesz a konyhában egy természetes ízesítő.