Mi a kihívás az áfonya nevelésében?

Mi a kihívás az áfonya nevelésében?

Az volna a feladatom, hogy bíztassam az olvasókat a gyümölcsfák ültetésére és gondos ápolására. Az áfonyával mégis bajban vagyok...


Nehéz helyzetbe kerültem. Az volna a feladatom, hogy biztassam az olvasókat a gyümölcsfák ültetésére és gondos ápolására. Most egy olyan gyümölcsfajról szólok, amelyet csak nagyon körültekintő óvatossággal ajánlhatok telepítésre.

De ne kerülgessük a lényeget: az áfonyáról van szó, amely lekvár, dzsem és ivólé formájában az áruházakban országszerte megjelent a polcokon. Tudjuk róla, hogy a friss gyümölcs igen jól fagyasztható, házilag sütemények töltelékeként és vadhúsok mártásaként különleges csemege.

A gyümölcs kék bogyói gazdagok értékes anyagokban, sok vitamint, cukrot, szerves savakat, foszfort és vasat, íz- és zamatanyagokat tartalmaznak. Nem véletlen tehát, hogy hozzám tucatjával érkeznek az e-mailek, amelyekben az áfonya telepítéséről, gondozásáról és feldolgozásáról érdeklődnek.

afonya nevelese kihivas 02

A történelmi Magyarországon – főleg Erdélyben, a Tátrában és az Erdős-Kárpátokban – terem és gyűjtik a piros bogyójú, savanykás, de nagyon zamatos erdei áfonyát. Termesztésre azonban a magasbokrú áfonya (Vaccinium corymbosum) alkalmas. Ebből jelentős ültetvények vannak az Amerikai Egyesült Államokban, újabban Ausztráliában, Új-Zélandon és Chilében is. A bokrai két méter magasra nőnek és bőven, rendszeresen teremnek.

De hát akkor mi a baj? Hát az, hogy az áfonya csak savanyú kémhatású talajon él meg, ebből pedig kevés van az országban, leginkább Nyugat-Magyarországon, a Nyírségben, továbbá foltokban Pest, Nógrád és Zala megyében. Ha valaki telepíteni kíván, akkor kezdje a talajvizsgálattal: az áfonya termesztése a hűvös, párás vidékeken, de napos helyen, laza, jól szellőzött savanyú kémhatású (4,2-5,2 pH-értékű) talajokon lesz eredményes.

afonya nevelese kihivas 03

Jó tudni:

  • A hazai klíma egyébként megfelel az áfonyának, a téli fagyok nem ártanak a növénynek.
  • Házilag az áfonya csak körülményesen szaporítható nyáron zöld, ősszel fás dugványozás útján.
  • A bokrok ápolása metszésből, öntözésből, trágyázásból és gyomtalanításból áll. Viszonylag kevés vegyi növényvédelmet igényel.
  • A kék bogyók július végén - augusztus elején érnek be és 10-20 mm átmérőjűek. Várjuk meg, amíg a bogyók teljesen beérnek, ugyanis a szedés után az utóérés jelentéktelen.
  • Az áfonyát biztonsággal csak öntözéssel lehet termelni; heti 25 mm csapadékra van szüksége

További olvasnivaló az áfonyáról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR