A növények magjában rejtőzik mindaz a tápanyag, amelyre a csírából fejlődő élőlénynek egész életében szüksége van!
Ezt a bölcsességet a kínaiak már 3000 évvel ezelőtt tudták és a tengerészek a hosszú hajóútra szójababot vittek magukkal, mert tudták, hogy ha ennek a csíráját rendszeresen fogyasztják, akkor elkerülik a rettegett skorbut betegséget.
És valóban, a magvak csírájában igen sokféle, létfontosságú vitamin, fehérje és ásványi anyag tárolódik. Ezek különösen a téli, télvégi hónapokban igen fontosak az ember egészségének megőrzés szempontjából. Most január-február hónapban ajánlatos házilag magokat csíráztatni, mert ezek életerőt adó, egészséges és ízletes táplálékot szolgáltatnak.
A csíráztatáshoz befőttes üveg vagy a kereskedelemben beszerezhető speciális csíráztató agyagedény szükséges. Ezen kívül csak víz fény, levegő és meleg kell a csíráztatáshoz.
Csíra nyerésére sokféle mag alkalmas:
Gabonafélék: | Hüvelyesek: | Egyéb: |
búza | bab | retek |
árpa | borsó | lucerna |
rozs | csicseriborsó | zsázsa |
zab | lencse | mustár |
szója |
A csíráztatás lépései
A magok közül ki kell szedni az idegen, törött és gyommagokat, majd alaposan át kell mosni őket.
Az első napon a magokat üvegbe/edénybe öntjük és az edényt feltöltjük langyos, tiszta vízzel. A csíráztató edényt világos, meleg helyre állítjuk.
A második napon az edényt lekötjük tiszta gézzel és ezen keresztül a vizet leöntjük a magokról. Ezután ajánlatos a magokat ismételten átmosni, mert ezzel megakadályozzuk a baktériumok és a penészgombák elszaporodását, illetve eltávolítjuk a csírázáskor keletkezett melléktermékeket. Este az átmosást megismételjük.
A harmadik napon ismét leöntjük a vizet és friss, langyos vizet töltünk az edénybe; csak annyit, hogy a magvak folyamatosan nedvesek maradjanak.
A negyedik napon a víz leöntését és feltöltését megismételjük. Ekkor már megjelennek az első, rövid csírák.
Az ötödik napon a víz mennyiségét ellenőrizzük és szükség esetén kézmeleg vizet töltünk utána. Az első csírákat megkóstolhatjuk.
A hatodik napon a magok tömegesen kezdenek csírázni. Ekkor az edényt a hűtőszekrénybe állíthatjuk, ahol a csírák növekedése lassabban ugyan, de tovább folytatódik. Hosszabb tárolás alatt azonban sokat veszítenek az ízükből és az értékes beltartalmukból.
Jó étvágyat, jó egészséget!