Életerő magokból!

Életerő magokból!

A növények magjában rejtőzik mindaz a tápanyag, amelyre a csírából fejlődő élőlénynek egész életében szüksége van!

Ezt a bölcsességet a kínaiak már 3000 évvel ezelőtt tudták és a tengerészek a hosszú hajóútra szójababot vittek magukkal, mert tudták, hogy ha ennek a csíráját rendszeresen fogyasztják, akkor elkerülik a rettegett skorbut betegséget.

Zsázsa

És valóban, a magvak csírájában igen sokféle, létfontosságú vitamin, fehérje és ásványi anyag tárolódik. Ezek különösen a téli, télvégi hónapokban igen fontosak az ember egészségének megőrzés szempontjából. Most január-február hónapban ajánlatos házilag magokat csíráztatni, mert ezek életerőt adó, egészséges és ízletes táplálékot szolgáltatnak.

A csíráztatáshoz befőttes üveg vagy a kereskedelemben beszerezhető speciális csíráztató agyagedény szükséges. Ezen kívül csak víz fény, levegő és meleg kell a csíráztatáshoz.

Csíra nyerésére sokféle mag alkalmas:

Gabonafélék: Hüvelyesek: Egyéb:
búza bab retek
árpa borsó lucerna
rozs csicseriborsó zsázsa
zab lencse mustár
  szója  

A csíráztatás lépései

A magok közül ki kell szedni az idegen, törött és gyommagokat, majd alaposan át kell mosni őket.

Az első napon a magokat üvegbe/edénybe öntjük és az edényt feltöltjük langyos, tiszta vízzel. A csíráztató edényt világos, meleg helyre állítjuk.

A második napon az edényt lekötjük tiszta gézzel és ezen keresztül a vizet leöntjük a magokról. Ezután ajánlatos a magokat ismételten átmosni, mert ezzel megakadályozzuk a baktériumok és a penészgombák elszaporodását, illetve eltávolítjuk a csírázáskor keletkezett melléktermékeket. Este az átmosást megismételjük.

A harmadik napon ismét leöntjük a vizet és friss, langyos vizet töltünk az edénybe; csak annyit, hogy a magvak folyamatosan nedvesek maradjanak.

A negyedik napon a víz leöntését és feltöltését megismételjük. Ekkor már megjelennek az első, rövid csírák.

Az ötödik napon a víz mennyiségét ellenőrizzük és szükség esetén kézmeleg vizet töltünk utána. Az első csírákat megkóstolhatjuk.

A hatodik napon a magok tömegesen kezdenek csírázni. Ekkor az edényt a hűtőszekrénybe állíthatjuk, ahol a csírák növekedése lassabban ugyan, de tovább folytatódik. Hosszabb tárolás alatt azonban sokat veszítenek az ízükből és az értékes beltartalmukból.

Jó étvágyat, jó egészséget!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR