Mi okozza a klorózist?

Mi okozza a klorózist?

Klorózisnak nevezzük a növények leveleinek kóros halványságát, sárgulását.


A beteg növények lassan növekednek, a leveleik korán lehullnak, legyöngülnek, végül elpusztulnak. A klorózist számos növényi tápanyag hiánya vagy fölöslege idézheti elő, de a gyakorlatban legtöbbször az ún. vasklorózis fordul elő. Ennek okozója a talajban levő túl sok mész, amely megakadályozza a vas felvételét.

A klorózist vaskészítmények kiöntözésével vagy kipermetezésével tudjuk meggyógyítani. A jelenség észlelése után minél gyorsabban öntözzünk ki a beteg növény körül vasgálicból, illetve permetezzünk más vastartalmú készítményekkel. A kerti növények elemi vasat nem képesek felvenni és hasznosítani, ezért rozsdapor kiszórásával, vasszögek beverésével csak a legendákban lehet eredményesen védekezni a klorózis ellen.

Vannak kifejezetten mészkerülő kerti növényeink (liliomfa, havasszépe, erika), ezeket nem szabad meszes talajba ültetni, mert rövidesen sárgulni fog a lombozatuk és elpusztulnak. Általános szabály, hogy minden növényt olyan helyre kell ültetni, ahol megtalálja az optimális életfeltételeket!

További olvasnivaló a témában:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR