Sárgulás (klorózis): mi okozza?

Sárgulás (klorózis): mi okozza?

A levelekből és az e-mailekből az tűnik ki, hogy sok olvasónknak okoz gondot a növények leveleinek sárgulása. Azt tapasztalják, hogy a levelek elvesztik üde zöld színüket, majd a levélszél barnul, a levéllemez sárga színt ölt és lehull.


A lombját vesztett növény nem fejlődik, nem virágzik, gyümölcsei lehullanak.

A kóros jelenséget a levelek színanyagának, a klorofillnak az elégtelensége okozza. Az előidéző ok többnyire nem gomba, vírus vagy rovarkártevő, hanem anyagcserezavar, amelynek az okát a talajban kell keresni. Sokszor idézi elő a sárgulást a relatív vashiány, tehát nem az, hogy nincs a talajban vas, hanem a talajban levő mész, amely kémiai antagonizmusban lévén a vassal nem teszi lehetővé az egyébként jelenlevő vas felvételét. Előfordul klorózis a nitrogén, a magnézium, a cink, a mangán és a réz hiányában is. A betegségben leggyakrabban a zöldségfélék közül a paprika, a paradicsom és az uborka szenved. Gyakori az alma- és szilvafák, az őszibarack, a málna-és szederbokrok, a szőlőtőkék és a rózsabokrok sárgulása. A szakirodalom szerint a most nagyon divatossá vált Petunia surfinia különösen vasigényes, ezért látni országszerte, hogy a korábban gyönyörű növények vészesen sárgulnak!

Klorózis

A klorózis megelőzhető és mérsékelhető a talaj lazításával, levegőztetésével, a humusztartalom növelésével, a szőlőtőkék alanyának helyes megválasztásával és – persze – vegyszerekkel is.

Kifejezetten a vashiányt gyógyítja a vízben feloldott és a sárguló növények tövéhez öntözött vasgálic, de ezt a növények csak lassan képesek felvenni. Gyors és látványos gyógyulást idéz elő vashiány esetében a Sequestren alkalmazása. A 138 Fe talajkezelésre, a 330 Fe levélkezelésre alkalmas. Sokféle mikroelemhiányt lehet kiküszöbölni a Poly-Feed nevű készítmény használatával.

Az olyanfajta kísérletek, hogy rozsdaport szórnak szét a sárguló növények körül, vasdarabokat ásnak a földbe vagy éppen vastag vasszögeket vernek a fák törzsébe – természetesen nem hoznak eredményt, mert az elemi vasat a növények nem képesek felvenni.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR