Magtalan szőlőből lesz a legjobb mazsola

Magtalan szőlőből lesz a legjobb mazsola

Akár otthon is készíthet mazsolát, akinek van erre megfelelő szőlője. De akinek nincs, az is örömmel fogyaszthatja a melegebb éghajlatról származó fűszer-gyümölcsöt.

Ezt a zamatos, édes fűszert világszerte, az Egyenlítőtől a sarkkörökig ismerik és szívesen fogyasztják. Nálunk még versenyt is szoktak rendezni a gyerekek abban, hogy az uzsonnának kiosztott kalácsban kinek van a legtöbb mazsolaszeme.

A mazsolát Egyiptomban már 4000 évvel ezelőtt ismerték és fogyasztották, mert magas cukortartalma miatt igen értékes eleme volt az akkori táplálkozásnak. A Közel-Keletről származik, a szubtrópusi országokban elterjedt a termelése. Jelenleg a mazsolapiac vezetője Kalifornia és Törökország.

mazsola magtalan szolobol 02

A mazsola aszalt, szárított szőlőbogyó; előállítására a korán érő, nagy bogyókat érlelő, vékony és puha héjú, magas szárazanyag tartalmú szőlőfajták alkalmasak.

Szőlőnemesítőink próbálkoznak piacképes mazsola előállítására alkalmas, a hazai, téli és tavaszi fagyokat elviselő fajta nemesítésével.

Termőhelyükön az érett bogyókat lecsumázva, vagy azzal együtt napon, (az utóbbi évtizedekben szárító gépekben) teszik alkalmassá a hosszú idejű tárolásra. A túlságosan száraz mazsolát egy-két órás vízben áztatással lehet konyhai vagy sütőüzemi használatra alkalmassá enni.

További olvasnivaló a témában:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR