Aszalás: mit, hogyan, meddig?

Aszalás: mit, hogyan, meddig?

Nem kell hozzá tartósítószer, segédanyag, cukor, tároló edény, csupán meleg, amelyet évezredeken át a napfény szolgáltatott. Praktikák következnek.

Aszalással tartósítanak még ma is sok déli vidéken, így állítva elő többek között az egész világon kedvelt aszalt szőlőt, a mazsolát.

A két világháború között, különösen Erdélyben építettek aszalóházakat, amelyekben erdei gyümölcsöket, gombát, szilvát aszaltak. De lehet háztartási tűzhelyen is aszalni. Manapság azonban kereskedelmi forgalomban kaphatók háztartási, elektromos aszaló berendezések, amelyeken kiváló aszalványok állíthatók elő.

Aszalt alma

Mit lehet aszalni?

Szinte valamennyi gyümölcsöt, almát, körtét, szilvát, kajszibarackot, ribiszkét, bodzabogyót. Természetesen nem kell aszalni a diót, a mandulát és a mogyorót. Nem lehet sikeresen aszalni a nálunk termett fügét! Jó és szép aszalvány készülhet sárgarépából, petrezselyem és pasztinák gyökérből, vörös és póréhagymából, zellergumóból, sóskából és spenótból. Ha most vágják le a fűszernövényeket (petrezselyem, kapor, lestyán, majoranna, citromfű, stb.), akkor tessék aszalni, mert a szabadban már nem szárad meg! És hogy el ne felejtsem, nagyon finom aszalvány készül a termesztett és a gyűjtött gombákból.

Az aszalásra szánt termény legyen érett, ép, egészséges. Penészes gyümölcsből nem lehet fogyasztható aszalványt készíteni! A terményt meg kell tisztítani és meg kell mosni, le kell csöpögtetni.

aszalni mit hogyan meddig 01

Egyes terményeket (alma, körte, gyökérzöldségek) fel kell aprítani, karikára vágni, kockázni, ki ahogy szereti. Az almát, a körtét ajánlatos meghámozni, kimagozni, a ribiszkét lebogyózni, de a szilva szárát ne tessék eltávolítani, mert akkor aszalás közben elfolyik a legértékesebb, cukros leve, íztelené, rágóssá válik.

A cseresznyét és a meggyet aszalás előtt célszerű leforrázni, hogy ne repedjen meg, a szilvát meg lehet fürdetni 1 %-os szódás vízben, amely feloldja a felszínén levő viaszréteget és meggyorsítja az aszalást.

aszalni mit hogyan meddig 02

Néhány szó a munka menetéről!

A kilyuggatott tálcákra egy rétegben rakjuk a gyümölcsöt és fokozatosan melegítsük. A felső tálcát egy idő után tegyük alulra, a tálcák helyét folyamatosan cserélgessük. Az aszalást addig kell folytatni, amíg a gyümölcsök víztartalma 20-22 %-ra, a zöldségeké 7-8 %-ra csökken. Ez két-három nap alatt következik be, de a fűszernövények levelei akár néhány óra alatt megszáradnak. Az aszalványokat hűvös, szellős, száraz helyen tárolhatjuk tüll, vászon vagy papírzacskóban akár tavaszig.

Aki már némi gyakorlatot szerzett, az készíthet kandírozott gyümölcsaszalványt vagy pl. szultánát. Ez kimagozott, aszalt szilva, amelybe a mag helyére egy mandulát vagy egy gerezd diót bujtattak. Szóval hasznos és jó játék az aszalás. Tessék kipróbálni, még nem késő!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR