Miért szeretjük a szőlőt?

Miért szeretjük a szőlőt?

Ha egy kiskertben nincs szőlő, akkor az sokszor nagyon hiányzik. Akinek pedig van, annak nagy örömet szerez az év végén.


Ha akadna vállalkozó arra, hogy megbecsülje, melyik haszonnövény fordul elő a leggyakrabban a magyar kertekben, akkor arra a megállapításra jutna, hogy első a szőlőtőke és valószínűleg a második helyre kerülne a rózsa. Ez arra mutat, hogy a kiskertészek, a hobbi gyanánt, vagy részben önellátásra, részben értékesítésre termelő kertészek zöme a szőlőfürtök beérését, a szüretet tekintik a termelési év legjelentősebb eseményének. Ezért hát én is ennek az időszaknak szentelem az alább olvasható sorokat.

Mikor szedjük a gyümölcsét?

A szőlő az egyik legsokoldalúbb gyümölcsünk: frissen fogyasztható gyümölcs, amely fagymentes kamrában felaggatva hónapokig eltartható, de lekvár, dzsem is készíthető belőle; csak mazsolát nem lehet a magyar, étkezési szőlőfajtákból aszalni! A csemege szőlőfürtöket akkor kell leszüretelni, amikor nem csak a fürt vállán, hanem a csúcsán levő bogyók is beértek.

Korán vagy későn szüreteljünk?

Nagy figyelmet kíván a borszőlő fajták szüreti idejének a meghatározása! A korai szüret azért előnyös, mert kellemes időben lehet elvégezni és csekély a rothadás veszélye, de a bogyók viszonylag kevés cukrot tartalmaznak, vagyis alacsony lesz a boruk alkoholfoka. A késői szüret veszélye a rothadás, a nehézkes szállítás és az a jelenség, hogy a bogyók savtartalma kisebb lesz, vagyis kevesebb lesz az újbor.

Ami a szőlő után, de a bor előtt áll

Házikertben termelt szőlőből érdemes mustot készíteni. Ennek a receptjét is elküldöm ennek az írásnak a végén.

Régebben nálunk, de nyugati szomszédainknál most is igen divatos szüret idején a félig kierjedt, ú.n. murci fogyasztása és évről-évre növekszik az újborok iránti kereslet is. Rohamosan nő az egykor különlegesen ünnepi italnak tartott pezsgő és habzóbor gyártása és fogyasztása. A kipréselt törkölyből és a kevésbé értékes borokból pálinka és borpárlat, illetve konyakszerű szeszesital is készül.

Szüret után a szőlőtőkéket a jó gazda nem hagyja magára!

Ilyenkor van az ideje a száraz csonkok lemetszésének és a lugastőkék alakításának. A homoki, bakművelésű tőkéket ajánlatos földdel felkupacolni, befedni.

A hordóba, üvegballonba, vagy más, tiszta edénybe töltött must néhány nap múlva erjedni kezd és ettől kezdve naponta ellenőrzést kíván! Ez hideg kamrában lassabban, borpincében gyorsabban megindul és néhány nap alatt lezajlik; ezt követően az edényt teljesen fel kell tölteni és légmentesen le kell zárni. Néhány hét elmúltával el kell végezni az újbor átfejtését gondosan kimosott és lekénezett edénybe, ahol fogyasztható és élvezhető gazdaborrá érik.

Tartós must készítése:

A jelentős cukortartalommal rendelkező must – különösen meleg helyen tartva – gyorsan erjedni kezd, és ez már nem alkalmas mustként való tárolásra.

Tartós mustot csak egészséges, jól beérett szőlőből ajánlatos készíteni. A friss mustot vászonszöveten átszűrjük boros palackokba, és a must tetejére késhegynyi, patikában kapható benzoesavas nátriumot szórunk, de nem keverjük bele a mustba! Az üveget tiszta vászonnal lekötjük és az üvegeket hűvös helyre tesszük. 10-12 nap múlva az édes mustot ismét átszűrjük, palackokba töltjük és véglegesen lezárjuk, ledugaszoljuk.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR