Az aszalás a termények legősibb tartósító eljárása, valamikor napon tették hosszabb ideig eltarthatóvá a különféle élelmiszereket.
A technikailag fejlett társadalmakban már aszalókat építettek vagy a konyhai sütőben aszalták meg a terményeket. A mai háztartások számára kisebb-nagyobb kapacitású elektromos aszalóberendezések szerezhetők be; ezek 5-6 fémből készült tálcával rendelkeznek, amelyeket az aszalás során cserélgetni kell mindaddig, amíg a termény víztartalma 13-14%-ra csökken. Az ilyen aszalvány szellős, hűvös helyen hónapokig jól eltartható.
Házilag kitűnően aszalható
- a kajszibarack,
- a meggy,
- a szilva,
- az alma,
- a körte
- és a birs,
a zöldségfélék közül
- a vöröshagyma,
- a sárgarépa,
- a pasztinák,
- a zeller,
- a petrezselyem gyökere és zöldje,
- a metélőhagyma,
- a póréhagyma.
Kiváló zamatú aszalványt adnak
- a vadon termő és a termesztett gombák,
- valamint a fűszer- és gyógynövények is.