7 módszer arra, hogy ne maradjon alma!

7 módszer arra, hogy ne maradjon alma!

Szeretnék néhány olyan felhasználási és tárolási technikát bemutatni, amelyek otthon is megvalósíthatók és segítenek a jó termés hasznosításában.


Apámtól azt tanultam, hogy ha almaérés idején kedvem szottyan almát enni, akkor egy szép, lehullott gyümölcsöt vegyek fel a kertben a fa alól, mivel ez éppen azért esett le, mert teljesen érett és fogyasztásra alkalmas. Ha akad benne egy kukac-járás, vagy romló rész, vedd elő a bicskádat és azt vágd ki, a többit fogyaszd el! A javát holnap leszüreteljük, rekeszekbe rakjuk - mondta apám - és a kofa majd elviszi a piacra!

Arra is élénken emlékszem, hogy volt a családban egy kedves szokás: almaszüret idején anyám két kosárkát tett az asztalra: az egyikben az idei termésből volt egy kis bemutató, a másikban pedig néhány szem tavalyi termésű, kissé ráncos héjú és megpuhult húsú, de ehető alma. Legyen is, de maradjon is - mondta anyám.

2014-ben Európa almatermelő országaiban mindenütt elégedettek voltak a gazdák a terméssel és hasonló a helyzet nálunk is. Csupán az a megoldást követelő gond, hogy az orosz embargó következtében igen jelentős mennyiségű alma marad a hűtőházakban, más piac pedig nincs a láthatáron. Ilyenkor - a piacgazdaság törvényeinek megfelelően - csökkennek a fogyasztó árak, most tehát viszonylag olcsón lehet almát vásárolni és gazdaságos tevékenység az almát tárolni, vagy házilag feldolgozni.

alma

Néhány háztáji lehetőség az almadömping levezetésére:

Tárolás: Kamrában, fűtetlen, de fagymentes helyiségben, egy rétegbe kirakva az egészséges télialma 4-5 hónapig jól tárolható. Enyhe időben jót tesz az időnkénti szellőztetés, de fagypont alá semmi esetre se csökkenjen a hőmérséklet. Ha az alma töpped, a héja ráncosodik, akkor tegyünk ki egy-két mosdótálban vizet a légnedvesség növelésére. A fagyok beálltáig az erkélyen rekeszekben és műanyag fóliával letakarva is jól eláll az alma, de a romló gyümölcsök hetenkénti eltávolítása elengedhetetlen.

Kompót: A megmosott és meghámozott almát feldaraboljuk és 15 perc alatt puhára főzzük. Sült húsok mellé kellemes köret, az étkezés könnyű és egészséges zárófogása. Ízesítés céljából a felnőtteknek néhány csepp rum, a gyerekeknek egy kevés cukor és citromlé nem árthat!

Lekvár (dzsem): A megmosott és meghámozott almát megfőzzük, passzírozzuk, kg-onként 1-2 gramm citromsavat, vagy borkősavat keverünk hozzá, majd 90-92 fokon 20 percig csírátlanítjuk. Tésztákhoz kiváló rátét. Almadzsem a hobbikert.hu-n >>

Almalé: Erre a célra főként a nagyobb savtartalmú almák (Delicious változatok, Batul) alkalmasak. A megmosott almát megdaráljuk, 2-3 órát pihentetjük, majd kipréseljük, megszűrjük és csírátlanítjuk. Sokáig nem tartható el!

Aszalás: Konyhai tűzhely sütőjében, vagy elektromos aszaló berendezésben a felszeletelt alma 2-3 óra alatt aszalódik meg. 15 perc alatt kellemes, hidegen felszolgálandó leves készülhet belőle.

Almabor: Számos, közeli országban fogyasztott nemzeti ital. Az érett, nagyon gondosan megmosott almát megzúzzuk, a pépet 4-6 óra hosszat pihentetjük és kipréseljük. 100 kg almából 60-65 lé nyerhető. Két nappal előbb fajélesztővel erősen habzó oltóanyagot készítünk. és azt bekeverjük a lébe. Alma-kilónként 15 dkg cukrot langyos vízben, enyhe keverés közben feloldunk, és ezt hozzáöntjük az almaléhez.

Tárolásra üvegballont, vagy demizsont használjunk, a műanyag edények erre a célra nem alkalmasak! Az edényben hagyjunk „erjedési űrt" és zárjuk le kotyogóval. (Ha ilyen nincs, akkor egy műanyag labda is megfelel.) Az erjedés ideje alatt 2-3 alkalommal a levet átszűrjük és közben 5-10 % -nyi feloldott cukrot is adunk hozzá. A kiforrott bort palackokba tölthetjük. Az almabor légmentesen zárt edényben, 12-14 °C-fokos, sötét helyiségben hosszú ideig tárolható.

Almaecet: Az almát - héjával és csutkájával együtt - felszeleteljük és egy ötliteres befőttes üvegbe töltjük. némi mézet, kaprot, tárkonyt adunk hozzá, langyos vízzel feltöltjük és szobai hőmérsékletre állítjuk. Az anyag forrni kezd és a tetején bőrszerű hártya keletkezik, amelyet időnkint belekeverünk az anyagba. Kiforrás után a folyadékot leszűrjük és palackozzuk, de az alapanyagot folyamatosan utána tölthetjük vízzel.

Almapárlat: Leírás a hobbikert.hu-n >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR