8 módon kamatozik a kerti avar

8 módon kamatozik a kerti avar

Mit tegyünk a lehulló őszi lombbal? Ki semmiképp se dobjuk, mert kincset ér a kertben, ha ügyesen hasznosítjuk.

A lombhullató fák és bokrok lassan levetkőzik a színes lombruhájukat és téli nyugalomra térnek. Az idén a gyakran változó hőmérséklet és a gyakori csapadék következtében sokáig élvezhettük az őszi napoknak ezt a tarka kavalkádját és szomorúan látjuk most az egyre csupaszodó kertünket, söpörjük, gyűjtögetjük a járdáról, a kerti utakról és a pázsitról a sárga, zöld, vörös, barna leveleket, amelyeknek a sorsa is gondot okoz a kert gondozójának.

1. Ne hagyjuk elveszni az értékes kerti tápanyagot

Nem is olyan régen még hulladékként kezeltük az avart, amelyet a szemetes autók elszállítottak. A kertek tulajdonosai gyakran elégetik a leveleket. Csak a legutóbbi években vált közismertté, hogy a lehullott lomb jelentős értéket képvisel, mert igen nagy mennyiségű, értékes növényi tápanyagot tartalmaz, amelyeket számos módon lehet hasznosítani.

kerti avar kamatozik 02

2. Fontos a gyors összegyűjtés

Most a legsürgősebb és gyakran megismétlendő feladat a lehullott levelek összesöprése, vagy – újabban – szívógéppel való összegyűjtése, mert ha ezt nem tesszük meg, akkor alattuk a fűtövek kipusztulnak.

3. Avarral védjük meg a fagyérzékeny növényeket

A fagyos hajnalok közeledtével el kell kezdeni a fagyérzékeny rózsatövek, szőlőtőkék, a fügebokrok, a gránátalmafa, a kivibokrok alatt párnát képezni a levelekből. Ezt a párnát egy-két lapátka homokkal beszórva tartósíthatjuk. Ne feledkezzünk meg az örökzöld növények tövének védelméről sem, mert ezek alatt nem képződik természetes védőpárna!

kerti avar kamatozik 03

4. Avarban az állatok is könnyebben áttelelnek

Az avar egy részét célszerű a nyírott, vagy szabad növekedésű sövény alá tölteni, mert ezeknek a gyökérzete is kárt szenvedhet szigorú fagyok esetén. Az ilyen avarban szívesen készítenek maguknak téli szállást a sünök és egyes, nálunk telelő madárfajok is.

5. Avar használata a veteményesben

A veteményeskertben kiültetett salátapalánták, őszi borsóvetések, póréhagymák sorközét is védhetjük avarréteggel, sőt a felásott talaj is jobban porhanyul a levélréteg alatt.

kerti avar kamatozik 05

6. Melegedő avar a magaságyban

Fontos szerepe van a faleveleknek a magaságyban, ahol termőréteg alatt 20-25 cm vastag, gyorsan korhadó és ezért hőt termelő réteget alakítunk ki, amely a korai magvetés kikelését gyorsítja.

7. Tárolásra is alkalmas az avar

A tiszta avar között (fedett csűrben, vagy kamrában) sikeresen tárolhatunk sütőtököt, laskatököt és gyökérzöldségeket (téli retket, zellergumót, céklát, tormát) is.

kerti avar kamatozik 04

8. Dísznek sem utolsó az avar

A megszárított és lepréselt színes levelekből csinos szobadíszeket és tablókat is készíthetünk, amelyeket vékony lakkréteggel lehet fényessé és tartósabbá varázsolni.

Fel kell hagyni tehát a lomb elégetésének nem régi módszerével nem csupán a tűzveszélyes volta miatt, de azért is, mert az elégetés ebben az esetben pazarlás! Csak a gomba-, vagy vírusbetegségekkel fertőzött leveleket kell égetéssel megsemmisíteni, de ezt is a biztonságos körülmények között tegyük!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR