Fokhagyma: gyógynövény a konyhában

Fokhagyma: gyógynövény a konyhában

Nem kellemes dolog, ha a reggeli autóbuszon útitársunk szájából árad a fokhagyma szaga, de annak a tudata, hogy milyen kellemes zamatot ád ez a fűszernövény sok ételünknek és milyen jó hatása van számos betegségre - ezt a vétkét meg tudjuk neki bocsátani!

A fokhagymát évezredek óta termesztik és fogyasztják, az ókori népek (babiloniak, egyiptomiak, rómaiak, görögök) pedig egyenesen varázsos hatást tulajdonítottak ennek a növénynek. A modern orvostudomány is egyre több gyógyhatást diagnosztizál a fokhagyma fogyasztása következtében: késlelteti az érelmeszesedést, csökkenti a magas vérnyomást, javítja az epe- és májműködést, baktericid és különösen kedvező pszichés hatása van az öregkorban.

fokhagyma gyogynoveny 02

Kiváló, sokoldalú segítőtársa a konyhaművész háziasszonynak, mert speciális zamatot ad a levesnek, a főzeléknek, a salátának, a sült és vagdalt húsoknak, a kolbásznak, a kocsonyának stb., amelyek fokhagyma nélkül nem lennének igazán "családiasak".

A fokhagymát tehát nem a kalóriaértéke, nem is a benne levő, viszonylag magas C-vitamin-tartalma, hanem a zamatanyagai határozzák meg. A kellemetlen - és elég tartós - illatát pedig egy-két szem pörkölt kávé elrágásával lehet eltüntetni!

A vegetáció befejeződését a levelek bámulása, száradása jelzi. Ekkor kell a hagymákat a földből kiemelni, egy-két napig a szabadban szikkasztani, megtisztítani és koszorúba fonva száraz, szellős helyen tárolni.

A fokhagymához zamatában és használhatóságában igen közel áll a tölgy-, bükk-erdőkben vadon termő medvehagyma (Allium ursinum), amelynek a föld feletti részeit használják.

medvehagyma konyhaban 01

Májusban gyönyörű látvány a fehéren virágzó nagy medvehagymás erdő, remek fotótéma kezdőknek és haladóknak egyaránt! A medvehagyma levele a konyhában éppen úgy használható, mint a fokhagyma gerezdje, de emellett kiemelkedően kedvező hatása van érelmeszesedésben és magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelésénél, valamint bélfertőzés és emésztési zavarok gyógyításában.

További olvasnivaló a fokhagymáról:

További olvasnivaló a medvehagymáról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR