Őszibarackfáimon terjed a levélfodrosodás. Hogyan védekezzek ellene?

Őszibarackfáimon terjed a levélfodrosodás. Hogyan védekezzek ellene?

A levélfodrosodás igen konok gombás betegség, amely ellen csak rendszeres védekezéssel lehet eredményesen fellépni.

A védekezés alapja a tél végi (esetleg az őszi) lemosópermetezés réztartalmú gombaölő szerrel. Ilyen – többek között – a bordói lé, a Rézoxiklorid és a Vektafid R. Ha a permetezés ellenére látunk fodros leveleket, akkor rügyfakadás után, lombos állapotban is meg kell permetezni a fákat. Ekkor azonban nem használhatunk réztartalmú permetezőszert, mert az őszibarackfa levelei fölöttébb érzékenyek a rézre, lyukacsossá válnak, mintha sörétes puskával lőttek volna rájuk!

A fertőzött, lombos fákat tehát permetezzük Delan, Systhane, Atemi vagy Score nevű gombaölő szerrel. A levelek letépése is hasznos lehet, feltéve, hogy a fertőzött levelet nem hagyjuk a fa tövében, hanem elégetjük.

További olvasnivaló az őszibarackfáról:

metszes gyumolcsei videotanfolyam 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR