Ha nem esik, akkor tennünk kell valamit

Ha nem esik, akkor tennünk kell valamit

Április végén nagy a szárazság és ha a napokban nem jön elég csapadék, akkor a kertészkedőknek megoldást kell keresniük.

Két hónap óta nem jutott hozzá az ország elegendő csapadékhoz. A kertekben, a szántóföldeken, sőt az erdőkben is egyre több jelét látjuk a tartós aszálynak, amit a hőmérsékleti átlag növekedése is alátámaszt és arra utal, hogy a jövőben még kevesebb esőben lesz részünk.

A kertekben szokatlanul korán meg kell kezdeni a gyep és az örökzöldek öntözését. A kikelő zöldségfélék és magról kelt virágos növények is várják az „aranyat érő” áprilisi esőt.

ha nem esik 02

Ahol öntözésre nincs lehetőség, ott feltétlenül takarjuk a talajt, hogy a benne levő nedvesség a közvetlen napsütés és a szél következtében ne párologjon el. Erre a célra alkalmas anyag a lekaszált fű, az avar, a szalma, a rostos tőzeg vagy a fekete fólia is. És várjuk az eddiginél bőségesebb csapadékot. Addig pedig szorgalmasan készüljünk fel az esővíz tárolására. Mert ne feledjük: a növények az esővízzel végzett öntözést hálálják meg a legjobban!

További olvasnivaló a témában:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR