A kerti öntözés bevált fortélyai

A kerti öntözés bevált fortélyai

Összegyűjtöttem az ilyenkor már aktuális, legfontosabb öntözési tanácsokat, amelyekkel megnövelhető a termés mennyisége és értéke.


Gyermekkori falumban a gazdák gyakran panaszolták: náluk egyszer sok az eső, máskor meg kevés, de soha sem éppen elég! A városi ember inkább a napsütéses időt kedveli, amikor kirándulásra, kerti bulira készül, pláne, ha az autóját az előző napon mosatta le - kivéve persze, ha ő is a kiskertjében a burgonyát eső előtt ültette el!

Annyi azonban biztos, hogy manapság már öntözés nélkül - kizárólag a természetes csapadékra hagyatkozva - nem lehet biztonságos és eredményes kertészkedést folytatni!

A kertészkedők gyakran fordulnak hozzám öntözési kérdésekkel. Ezekből választottam ki az itt következő néhány gyakorit:

Kevés vagy sok vízzel öntözzünk?

Azt vegyük figyelembe, hogy tíz liter vízzel a talaj felső, 1-2 cm vastag rétegét tudjuk átnedvesíteni. A homoktalaj könnyebben átnedvesíthető, de gyorsabban kiszárad; a vályog és az agyagos talaj átnedvesítéséhez több öntözővíz szükséges, de ez tovább tárolja a vizet.

ontozes fortelyai 01

Ritkábban vagy naponta öntözzünk?

Kerti növényeink között szép számmal vannak olyanok, amelyek az egyszeri kiszáradást sem viselik el! Ilyen például az ablakládákban pompázó muskátli. Ezeket tehát naponta kell öntözni. Más növényeink kevésbé érzékenyek a vízhiányra, tehát ezeket ritkábban, de nagyobb vízmennyiséggel kell ellátni.

A vizet mindig a növény gyökeréhez és nem a leveles hajtásaira kell önteni, mert a növény a víz többségét a talajból veszi fel! A levelek öntözése (különösen napsütéses időben) súlyos perzselést okozhat.

ontozes fortelyai 04

A nap melyik szakaszában öntözzünk?

Napnyugta után, vagy kora reggel öntözzünk, mert ekkor a legkisebb a párolgás mértéke, tehát takarékoskodunk a rendelkezésünkre álló vízzel. Napsütéses időben, különösen a szórófejes öntözésnél, a kijuttatott víz nagyobb része elpárolog és nem nedvesíti a talajt.

ontozes fortelyai 02

Milyen vizet használjunk az öntözésre?

Öntözésre a tiszta, közömbös kémhatású (pH 7,0 körüli) víz a legjobb. Ez származhat kútból, vízvezetékből, folyó- vagy állóvízből. A források vize többnyire sok ásványi anyagot tartalmaz, tehát ritkábban alkalmas a kerti növények öntözésére. Nem kívánatos a nagyon hideg öntözővíz, mert lehűti, károsítja a leveleket. Kiváló öntözővíz a tartályokban összegyűjtött csapadékvíz, mert nincsenek benne ásványi anyagok és csak az első esőcseppek szennyezettek porral, korommal, füstgázokkal. Gyűjtsünk minél több esővizet!

ontozes fortelyai 03

Melyik a legkedvezőbb öntözési módszer?

A kannával öntözés takarékos, eredményes, de fáradságos! A csővel öntözés kényelmes és sikeres lehet, ha nagyon gondosan folytatjuk, vagyis a víz oda kerül, ahol a legnagyobb szükség van reá. A szórófejes öntözés eredményes ugyan, de nagyon sok vizet pazarol, mert a légkörbe juttatott vízcseppek jelentős része elpárolog. A legkedvezőbb a csepegtető öntözés, mert a víz közvetlenül a talajba kerül és hasznosul; takarékos és automatizálható is, vagyis nem feltétlenül kívánja a kertész személyes jelenlétét és munkáját.

***

Néhány általános öntözési javaslat

A szőlőtőkék sok vizet vonnak el a talajtól a harmatgyökereik, a gyökértörzsön fejlődő felszívó és a talpgyökereik útján. Kedvező időjárás esetén a szőlő nem igényel rendszeres öntözést; aszályos időszakban azonban a tőkék több és jobb terméssel hálálják meg a vízpótlást!

A törzses gyümölcsfák gyökérzete nagy talajtömeget hálóz be. Ennek ellenére meghálálják a rendszeres öntözést. A sekélyen gyökeresedő sövények, a karcsú orsók és a bogyós gyümölcsök (málna, szeder, szamóca) csak öntözéssel érlelnek bőséges és jó minőségű gyümölcstermést.

A veteményes és virágos ágyások növényeit rendszeresen kell öntözni, lehetőleg kéthetenkint műtrágyás tápoldattal is.

ontozes fortelyai 06

A gyógy- és fűszernövényeket csak aszályos időszakban ajánlatos öntözni, mert a sok vízzel csökkentjük a bennük levő, értékes illóolajok kialakulását.

A sziklakerteket és a pozsgás növényeket, valamint a kaktuszféléket csak nagyon ritkán és kis vízmennyiséggel szabad öntözni.

Folyamatosan figyelni kell tehát az időjárást és a növények kondícióját ahhoz, hogy az értékes és költséges öntözővizet a legjobb eredménnyel használhassuk fel.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR