Egyre jobban megéri az esővíz gyűjtése

Egyre jobban megéri az esővíz gyűjtése

Egy vízgyűjtő tartály vagy hordó beszerzése szinte minden kertben gyorsan megtérül.

Minden jel arra mutat, hogy fel kell készülnünk az eddiginél melegebb és aszályosabb nyári időjárásra. Már mi is tapasztalhatjuk, hogy a nyári esők gyakran felhőszakadás-szerűen érnek a földre, amely ezt nem képes gyorsan befogadni, ezért a víz nagyobb része a csatornákban landol! Biztonságosan és eredményesen termelni hovatovább csak öntözéssel lehet. A vízvezetéki víz országszerte drága portéka! Hála az előző félév bőséges csapadékának a talaj mélyebb rétegeiben még elegendő nedvesség tárolódik, de a felső 10-20 cm-es talajréteg gyorsan és könnyen kiszárad. Márpedig a zöldségfélék és a virágok többsége sekélyen gyökeresedik, tehát feltétlenül szükségük van öntözésre!

esoviz gyujtese megeri 02
barb howe

Mi eddig nem fordítottunk elegendő figyelmet a felhőkből ingyen származó esővíz gyűjtésére. Örömömre több városban és kisebb településeken is az önkormányzatok igen kedvező áron adnak víztartályokat a lakosságnak.

esoviz gyujtese megeri 03

A felfogható csapadékvíz mennyisége számottevő: a számítások szerint megfelelő csatornarendszer esetén az évi csapadék (500-600 mm) fele az épületek tetőszerkezetéről a tartályokba kerülhetne. Ez a víz különösen kedvez a növényeinknek, mert tiszta, nem tartalmaz káros vegyületeket, ezért nagy pazarlás a csatornába engedni!

További olvasnivaló a csapadékvíz hasznosításáról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR