Mire jó a talajtakarás?

Mire jó a talajtakarás?

Aszályra hajlamos (gyakran kifejezetten aszályos) klímánkon a kertész egyik legfőbb törekvése, hogy a növények számára tartósan megőrizze a talajban tárolt nedvességet.

Erre való a talajtakarás, amely megakadályozza a talaj túlzott felmelegedését, mérsékli a talaj vízkészletének elpárolgását, meggátolja a sok vizet fogyasztó gyomnövények elhatalmasodását. Ezért alkalmazzák egyre szélesebb körben a gyümölcsfák megművelt tányérjának a talajtakarását, a szőlők sorközeinek, a virágágyak és a veteményes ágyások talajának takarását.

Szamóca

A szamóca talajának takarása műanyag fóliával már hozzátartozik az alapvető agrártechnikához. A talajra terített fólia nemcsak a talaj nedvességét őrzi meg, de megvédi az érőfélben lévő gyümölcsöt a szennyeződésektől és a szürkerothadás-fertőzéstől is.

Talajtakarásra töreket, szalmát, kihúzott gyomokat, gyepkaszálékot, komposztot, rostos tőzeget, nádtörmeléket stb. használhatunk. Az utóbbi években örvendetesen elterjedt a kertek talajának a takarása fenyőkéreggel; ez a természetbe jól illeszkedő anyag, laza, barna réteggel teríti le a talaj felszínét; két-három év alatt fokozatosan elbomlik és szerves anyagával gazdagítja a talajt.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR