Hogyan teleltessem a cserepes dísznövényeimet?

Hogyan teleltessem a cserepes dísznövényeimet?

Amikor közeledik a fagyok veszélye, akkor a melegigényes, cserepes dísznövényeket védett helyre kell menekíteni és ez bizony sok gondot okoz a kertészkedőknek.


A családi házban, a hétvégi házban és körülötte növények téli tárolására alkalmas helyiség a pince, a szuterén, a lépcsőház, a garázs, a fűtetlen szoba, szükség esetén a vízóra aknája lehet.

cserepes disznoveny teleltetes 01

Az áttelelő dísznövényeknek (babér, datura, fukszia, pálma, mályvarózsa stb.) igen különböző az igényük és ezek kielégítése legtöbbször megoldhatatlan problémát okoz a virágszerető embernek. Három igényt azonban feltétlenül figyelembe kell venni, mégpedig a tároló hőmérsékletét, fényviszonyait és a vízellátást. A betárolt növényeknek fagypont feletti hőmérsékletre van szükségük, de a helyiség ne legyen túlságosan meleg se, mert akkor erőteljesen hajtani fognak. Optimális a legtöbb növény számára a 8-12 fok. Fényre valamennyi betárolt növénynek szüksége van; ennek nem kell napfénynek lennie, elég, ha szűrt fény éri a növényeket. Télen a növényeknek csak annyi vízre van szükségük, hogy a földlabdájuk ne száradjon ki és minimális vizet párologtassanak el.

cserepes disznoveny teleltetes 03

Ritkán, hetente-kéthetente öntözzük meg őket.

Fontos tudni, hogy minél magasabb a tároló léghőmérséklete és minél több a fény, annál több öntözésre van szükség. Alacsony hőmérsékleten, fényszegény helyen nem szabad sokat öntözni, mert a gyökerek elkorhadnak, a növény elpusztul!

cserepes disznoveny teleltetes 04

Ahol egy légtérben sok növényt halmozunk fel, ott időnként szellőztetni szükséges!

A nagyárosokban kezdenek teret nyerni azok a kertészetek, amelyek növények téli tárolására rendezkednek be a növényházaikban. Elszállítják és tavasszal visszaszállítják a növényeket, ami fölöttébb kényelmes dolog, de persze jelentős költséggel jár, amelynek ellenében viszont a növények biztonságosan telelnek és tavasszal korán, erőteljesen indulnak fejlődésnek.

További olvasnivaló a cserepes növényekről:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR