Érdemes a kertben krumplit termelni?

Érdemes a kertben krumplit termelni?

Beszámolok a fajták közötti különbségekről, a vetésre való előkészítés módjairól is.


A burgonya nem tartozik Európa ősi flórájának növényei közé, de Dél-Amerika (Chile, Peru) népei évezredek óta ismerik, becsülik és fogyasztják. Európába Kolumbusz felfedező utódai hozták és viszonylag gyorsan terjedt el. Magyarországra a nyugati egyetemeken tanuló diákok segítségével a 17. évszázad közepén jutott el. Kezdetben csak a főúri kertek különlegességeként termelték, de fokozatosan megismerték az egész országban és a gumója az egyik legkedveltebb élelmiszerré vált, amelyből jelenleg is fejenkint 25-30 kg-ot fogyasztunk el. Ezt jórészt annak köszönheti, hogy igen változatosan készíthető el, tápláló és egészséges, ízletes étel. Ipari feldolgozása gyorsan fejlődik: a chips, a hasábburgonya szinte nemzeti fogyasztási cikké emelkedett. Korábban keményítőt is nagy mennyiségben gyártottak belőle.

kertben krumplit erdemes 02

Krumplííít vegyenek!

A burgonya jelentős részét még a múlt században is a kiskertekben termelték meg családi fogyasztásra és értékesítésre. A gazdák a burgonya jelentős részét elvermelték és télen értékesítették. A városokban pedig elterjedt szokás volt a burgonya tárolása a téli, tavaszi hónapokra. Manapság már ritkán hallani az utcán a burgonyát kínáló gazdák (avagy kereskedők) kiáltását: krumplit vegyenek! A háziasszonyok szívesebben vásárolnak az áruházakban, papírzsákba töltött, válogatott, mosott burgonyát.

kertben krumplit erdemes 04

Minden típus és fajta másra jó

A fogyasztás minőségén igen sokat javítana, ha a főzést végzők megismernék az egyes burgonyafajták célszerű felhasználását. Az „A” típusúak főzés közben is egészben maradnak, saláta, hidegkonyhai készítmények előállítására alkalmasak; ilyen a Somogyi sárga, a Charlotte és a Chérie. A „B” kategóriába a főzés közben kissé szétfővő, szappanos-lisztes konzisztenciájú fajták tartoznak, hasábburgonyának kiválóak. Ilyen például a jól ismert Desirée, a Kondor és az Impala. A „C” kategóriába tartozó fajták gumói szétfőnek, porhanyósak, chips, burgonyapüré és tésztafélék készítésére valók. Ilyen a Kánkán, a Solara és a Rioja.

kertben krumplit erdemes 03

Milyen krumpli való a kertbe?

A változóban lévő klíma nem igen kedvez a gépesített, nagyüzemi termelésnek, mert ez a növény nehezen viseli el az emelkedő hőmérsékleti átlagot és a csökkenő csapadékot, ami miatt gazdaságosan csak öntözéssel lehet megtermelni. Ezért ahol a mindig kicsinynek tartott terület megengedi, érdemes volna a családi kertek egy csekélyke részén burgonyát termelni. Erre a célra az 50 grammnál kisebb tömegű (jércetojás nagyságú), korán érő fajták alkalmasak.

A gumókat lapos rekeszben, egy rétegben kell elhelyezni és 15-17 °C-fokos helyiségben 10-12 napig kell csíráztatni és akkor elvetni, amikor a talaj kissé felmelegedett (8-10 °C-fokos). A bőséges öntözésről itt se szabad elfelejtkezni.

További olvasnivaló a burgonyáról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR