Új-zélandi spenót: Popeye is szerette volna

Új-zélandi spenót: Popeye is szerette volna

A maorik szeretik, így lehet, hogy a gyerekeknek is jobban bejön az új-zélandi spenót, mint európai rokona.

Története

Nem csak mi szeretjük a forró, homokos tengerpartot - főleg november közepén, mikor az igazi tél beköszöntével fenyegetőznek a meteorológusok. A növények közt is akad olyan, amely "szíve szerint" a tengerparti életformát választaná. Ő az új-zélandi spenót. Cook kapitány ottjártakor fedezte fel, mint a maorik egyik kedvencét és hozta magával Angliába. A mára Európában is elterjedt levélzöldség-növény hazánkban csak a főváros környékén ismert. Egyszerű tartásának köszönhetően azonban valószínű, hogy előbb-utóbb meghódítja a magyar pusztaságot is. Bálint gazda például Csömörön találkozott vele.

Az új-zélandi spenót (Tetragonia tetragoniodes)  a kristályvirágfélék (Aizoaceae)  családjába tartozik (a sivataglakó kavicsvirág és kristályvirág mellett). A Tetragonia nemzetség több mint 50 faja a Föld déli féltekének mérsékelt és szubtrópusi területein terjedt el.

Új-zélandi spenót

Imádja a meleget

A mi spenótunkhoz hasonlóan az új-zélandi spenót is egyéves növény, felhasználása megegyezik a közönséges spenótéval. Valamiben azonban mégiscsak különbözik tőle: termesztésének jelentőségét az adja, hogy a nyári szárazságban is egyszerűen és biztonságosan megtermeszthető, míg a mi spenótunk nem bírja a meleget, nyáron felmagzik. Ezzel szemben tengerparti névrokona 25°C-on érzi igazán otthon magát, főleg, ha nitrogénban dús talajon termesztjük, és rendszeres öntözéssel ösztönözzük növekedését. A talaj iránt egyébként különösebben nem igényes, a hideget azonban nem tűri: már 0°C körüli hőmérsékleten elfagy. Szerencse, hogy a szabad földön elhullott magjai jól áttelelnek, és tavasszal kikelnek. A laikus szemlélők ezért évelő növénynek vélik.

Félárnyékban a szőlő és a gyümölcsfák alatt is megterem. További előnye, hogy magszár-képződés után is fogyaszthatók pozsgás, jellegzetesen háromszög alakú levelei.

A fiatal hajtásvégeket fogyasztjuk, amelyek lecsípésével újabb hajtások képzésére serkentjük a növényt. Nyáron, ha öntözni is tudunk, hetente lehet szedni belőle.

Új-zélandi spenót

Diétás csemege

Energiában szegény , de vitaminokban, és ásványi sókban gazdag növény, így diétásnak mondható. Különösen nagy béta-karotin-, B2-vitamin-, vas-, magnézium- és kalciumtartalma, de viszonylag sok fehérje, PP-vitamin, C-vitamin és foszfor is található benne. A főzeléken kívül készíthetünk belőle lepényt, pestót vagy lasagna-tölteléket.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR