Gyümölcsfák téli védelme

Gyümölcsfák téli védelme

A nálunk honos gyümölcsfák lombhullástól rügyfakadásig nyugalmi állapotban vannak. Ebben az időszakban szünetel a tápanyagfelvétel és nagyon lecsökken a fák légzése is.


Ilyen állapotban a fák a nálunk szokásos legalacsonyabb hőmérsékletet is károsodás nélkül viselik el. Téli fagykárt csupán azok szenvednek, amelyeknek vesszői valamilyen ok (túlzott nitrogéntrágyázás, erős őszi öntözés, gombás betegségek okozta korai lombhullás) következtében nem érnek be. Lássuk mi a teendőnk!

Hogyan előzzük meg a fagykárt?

A frissen kiültetett és az egy-két éves csemetéket célszerű védeni. Minthogy a fák legérzékenyebb része a gyökérnyak, ezért nagyon hasznos a törzs felkupacolása. Gyakran láthatjuk, hogy a fagyérzékeny kajszibarackfák törzsét bemeszelik.

Ez a módszer nem rossz, mert a fehér bevonat, megakadályozza, azt, hogy téli verőfényes nappalokon a törzs szövetei felmelegedjenek. A felmelegedést követő lehűlés és az összehúzódás - kitágulás hatására ugyanis a sejtfalak elroncsolódnak és fagykár keletkezik. Ennél a mószerenél azonban feltétlenül ügyelni kell arra, hogy a meszelés vékony legyen, mert a vastag, cserepes mészréteg alatt a kártevők kitűnő búvóhelyet találnak. Ezért jobb, ha a törzs meszelését permetezőgéppel végezzük.

Meszes fatörzs

A fagy okozta repedések először még jelentéktelenül kicsik. A laza sebhegesztő szövetek azonban rendszerint a következő évben is károsodnak, így a seb évről évre nagyobb lesz. A felszínre kerülő faszövetekben szúbogarak és taplógombák telepednek meg, amelyek elroncsolják, tönkreteszik a törzset. Ezért a törzs fagyvédelme nagyon fonos feladat.

A gyümölcsfák téli védelméhez tartozik még a fák késő őszi permetezése. A gombakártevők (monilia, lisztharmat, levélfoltosság stb) által súlyosan megtámadott fákról lehullott leveleket is fertőtleníteni kell. Jó módszer, ha a lehullott lombot összegyűjtjük és szakszerűen komposztáljuk. Így meg lehet előzni a következő évi fertőzést.

Ahol a kert nincs bekerítve, ott gondot okozhat a nyulak, őzek, vagy szarvasok kártétele is. Nyulak ellen a fák törzsét dróthálóval, újságpapírral, náddal, napraforgó szárral, vagy műanyag fóliával kötözzük be. Ne használjunk erre a célra kukoricaszárat, vagy szalmát, mert belefészkelnek az egerek, és azok súlyosabban károsítanak, mint a nyulak. A szarvasok sajnos a korona vesszőit rágják le, ezért az erdő közelében élőknek sajnos csak a magas, 2,5 méteres kerítés nyújt megbízható védelmet.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR