Fűnyírás után: mi legyen a fűnyesedékkel? (videó)

Fűnyírás után: mi legyen a fűnyesedékkel? (videó)

A fűnyesedék a fűnyíráskor keletkezik. Legjobb, ha a keletkezési helyén, a kertben is marad. Nem biztos, hogy szükségünk lesz gereblyére!

Minél kisebbre aprítja a fűnyíró a levágott füvet, annál gyorsabban lebomlik a helyben hagyott fűnyesedék. A fűnyíró egyenlegesen eloszlatja a levágott fűszálakat és azok lassan elszáradnak, elkorhadnak és beépülnek a talajba. A talajba kerülő zöld fűnyesedék rendkívül gazdag tápanyagokban, magas nitrogéntartalommal is rendelkezik, így ha a helyszínen hagyjuk a fűnyírás melléktermékét, akkor kevesebb műtrágyát kell alkalmaznunk a területen. A hátrahagyott fűszálaknak hátrányuk is van: a fűcsomók közé ékelődve összetömörödnek, könnyen a gyep mohásodását, befülledését okozhatják.


Köszönet Tichy Balázsnak (Leyland Kert) a részvételért

Ha az általunk gondozott gyepfelület befülledésre, tömörödésre, mohásodásra hajlamos, akkor mégis össze kell gereblyéznünk a fűnyesedéket. Az összegyűjtött nyesedéket azonban semmiképp ne dobjuk a kukába és ne is égessük el. Ha a kukába dobnánk, értékes tápanyagtól fosztanánk meg a kertünket és feleslegesen növelnénk a szemétszállítás költségét. Ha pedig elégetnénk, akkor elfüstölnénk a tápanyagokat, amely nemcsak pazarlás, hanem környezetszennyező is. A környezet szennyezésekor pedig ne csak a képződő szén-dioxidra, üvegházhatásra és olvadó jégtakaróra gondoljunk, hanem arra is, hogy a kertben és a szomszédban élő emberek, állatok beszívják a füstöt. Nem akarjuk, hogy megbetegedjen a környezetünk és a kiteregetett ruhák füstszagúak, kormosak legyenek, ugye?

Fűnyíró

A fűnyesedéket elvileg a szemétszállítókkal is elvitethetjük. Ilyenkor úgynevezett "zöld zsák"-ra van szükségünk, ami egy nejlon-szemetes, amelynek az árába beépítik az elszállítás költségét is. Kb. 200 Ft egy ilyen 100 literes zsák, a benzinkutaknál lehet kapni. Ugyanakkor miért vitetnénk el a kertünk értékes tápanyagát és hozatnánk helyette műtrágyát, amikor egyszerűen helyben is tarthatjuk a tápanyagokat, környezetbarát módon és költségek nélkül? Miért kocsikáztatnánk meg a zsákokat, ha helyben talajtakarónak használhatjuk a nyesedéket?

A megoldás a fűnyesedék házi hasznosítása

A nyesedék például kiválóan komposztálható, magas tápanyagtartalmú virágföld, kerti föld állítható elő belőle néhány hónap alatt. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat 5 percben összefoglaljuk a komposztálásról szóló írásunkban és filmünkben.

A fűnyírás jót tesz a gyepnek, a megfelelő magasságúra vágott, gyakran nyírt fű szépen fejlődik, a gyökérzetet egyenletesen szövi át a talajt és csökkenti a gyep öntözésigényét. Természetesen minden gyep megfelelő magasságát egyedileg kell megállapítani, de általánosságban elmondhatjuk, hogy érdemes a szezonban minden héten füvet nyírni és a nyíráskor a fűszálak magasságának 1/3-át eltávolítani. Például a 9 centis füvet 6 centisre vágni (egy öntözetlen területen), vagy a 6 centiset 4-re vágni (az öntözött gyepeken). A gyakori nyírással egészséges vízgazdálkodást is kialakíthatunk, kevesebb vizet kell öntözésre fordítanunk. Ráadásul gyorsabban is megy a nyírás, ha gyakrabban, kevesebbet nyírunk le a szálakból.

Fűnyírás

Az összegereblyézett fűnyesedéket használhatjuk talajtakarónak, mulcsozásra. A fűnyesedéket 3 centiméteres rétegben a kerti fák és bokrok törzséhez teríthetjük. Így a fényszegény területen, ahol amúgy sem nő fű, legalább nem szárad ki a talaj. A talajtakarás a gyomosodást is gátolja. A száradó fűréteg alatt ugyanis a kikelő gyomok nem kapnak elegendő fényt és elsorvadnak.

Természetesen nem csak fűnyesedékkel, hanem más kerti anyagokkal, pl. fakéreg-darabokkal, apróra darált gallyakkal is takarhatjuk a talajt. Sőt, fóliával is. De miért tennénk, ha amúgy is rendelkezésünkre áll a fűnyesedék!

Néhány praktikus tanács a fűnyesedék kerti használatához:

  • A kertbe ültetett bokrok és sövény alá érdemes a növények telepítése után azonnal mulcsot szórni. A takarórétegnek köszönhetően elég ritkábban öntözni a fiatal növényt. A talaj mélyebb rétegei nehezebben száradnak ki, ezért a növények gyökérzete mélyebbre hatol.

  • A rózsatöveket ajánlatos vékony mulcsréteggel takarni, mert az csökkenti a vízigényüket. Hasonlóan előnyös a bogyósok (ribizli, köszméte, málna) bokrai alá is fűnyesedéket teríteni.

  • Gyümölcsfa ültetésekor célszerű a fa tövét fűnyesedékkel beborítani, ameddig a fű benövi az ültetőgödörhöz felásott részt. A fák gyorsabban nőnek a mulcsozás után, és a szárazsággal szemben is védettebbek.

  • A zöldségeskertnek és szamócásnak is előnyére válik a talajtakarás. Több víz marad a talajban, kevésbé kókadnak hőségben a növények, és ha a termés a földhöz ér, nem lesz sáros.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR