A Kvarner gyümölcsei

A Kvarner gyümölcsei

Kvarner. Így nevezik az Adria legészakibb öblének vidékét, a horvát tengerpart tőlünk leggyorsabban elérhető táját.

Budapesttől 500 km-re, 6-7 órás kényelmes, a megengedett sebességet sohasem túllépő autózással közelíthető meg. Zágrábig sík vagy dimbes-dombos vidéken gurul az autó, majd felkapaszkodik az út az erdőkkel borított oldalú, a csúcson kopasz hegyek közé. A túlsó oldalon leereszkedve elénk tárul az Adria kék vize és a mediterrán táj. A kertjét féltő gondossággal ápoló magyar kertészt szokatlan, a hazaitól merőben különböző flóra és fauna várja itt: a legjellemzőbb kultúrnövények a szőlő, a szelídgesztenye, a füge, a gránátalma, a babér- és az olajfa.

Kvarner
Kvarner (marinea-yachting.com)

A díszítő növények közül is kitűnik az égbeszökő tűciprus, a gazdagon virágzó leander, a hófehér virágú mirtusz és a sövénynek is nyírt-nevelt rozmaring. Az erdőkben sokan gyűjtenek gombát, málnát, szamócát, áfonyát és csipkebogyót. A tenger bőkezűen kínálja az itt lakóknak és a turistáknak gyümölcseit, a különböző halakat, kagylót, rákot és egyéb ínyencségeket.

kvarner gyumolcsei 02

A Kvarner három jellegzetes termékét szeretném most röviden bemutatni:

A zöldspárga tömegesen terem a hegyek lejtőin, a tavaszi spárgafesztivál turisztikai attrakció: ekkor a lakosság apraja-nagyja spárgát gyűjt és spárgát fogyaszt.

A helyi szőlők kiváló pezsgő-alapanyagot teremnek. A messze földön híres Valomet-pezsgőt – állítólag – a tenger mélyén érlelik. Az igényes fogyasztónak jó mélyen kell a zsebébe nyúlnia, ha erre az italra vágyik!

kvarner gyumolcsei 03

A gyógynövények közül is kimagaslik a zsálya, amely – a néphit szerint – szerelmi problémákat is megold a következő módon: Fúrj három lyukat a zsálya levelén, azokon húzd át a szerelmed és saját hajszáladat, majd ásd el a levelet választottad küszöbe alá és biztosan mindig hű lesz hozzád!

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR