Milyen talajművelő eszközökre van szükségem a kezdethez?

Milyen talajművelő eszközökre van szükségem a kezdethez?

Aki kertészkedni kezd, annak az első feladata, hogy talajművelő szerszámokat vásároljon.


Ezeket szaküzletből szerezze be és ne fukarkodjék az árral, mert egy-egy jó szerszám akár húsz évig is szolgálja a gazdáját. (Nekem is az első beszerzésem egy lapát volt, lehet már 40 éves is, megért a kiselejtezésre, de még mindig használom, mert megszoktam és nem is rossz!)

talajmuvelo eszkozok 03

Szükséges egy jó ásó, ami nem olcsó, de jó és termelékeny munkát lehet vele végezni. Kötött, agyagos talajon az ásó helyettesíthető ásóvillával is – főleg az őszi ásáshoz.

talajmuvelo eszkozok 04

A gereblyének legyen hosszú nyele, hogy messzire elérjen vele. Praktikus, ha van a kertésznek egy széles és egy keskeny gereblyéje is.

talajmuvelo eszkozok 01

Nem nélkülözhető a kertben a nyeleskapa sem. Ebből legalább három darabra lesz szükség: egyre, amellyel mélyen lehet a talajt lazítani, egy sekélyen járó saraboló kapára és egy keskeny, villáskapára a könnyű munkához.

talajmuvelo eszkozok 05

Tapasztalatom szerint mindjárt a kezdetben szükség van csákányra a kivágott fagyökerek kiszedéséhez, kövek kiemeléséhez.

talajmuvelo eszkozok 02

Minden szerszámot nyéllel együtt vásároljon. A márkás szerszámoknak cserélhető nyele van, nem kell mindegyikhez külön nyelet vásárolni. Ha fanyelű szerszámot vesz, akkor ügyeljen arra, hogy a nyél sima legyen és a fája ne legyen repedt. A jó nyél szívós, rugalmas, meleg tapintású fából készül, igen jó nyélnek való a mogyoró fája.

talajmuvelo eszkozok 07

További olvasnivaló a kerti szerszámokról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR