Bemutatom a talajművelő szerszámokat

Bemutatom a talajművelő szerszámokat

Bizonyára sokszor hallották már azt a bölcsességet, amely úgy szól, hogy: jó szerszám fele munka és kétszeres teljesítmény!

Ez való igazság és mégis olyan sokszor látom, hogy a kertekben tevékenykedő emberek törött ásóval, csorba kapával, alkalmatlan lapáttal kínlódnak. Pedig ma már az üzletekben ergonómiailag kifogástalan, megbízható anyagból készült szerszámokat lehet kapni. Igaz, ezek nem olcsók, de legalább tartósak!

talajmuvelo szerszamok 02

Már csak néhány hetet kell várnunk és megkezdhetjük a kerti munkákat. Ezért gondoltam, hogy időszerű lesz most bemutatni Önöknek néhány korszerű talajművelő eszközt, amelyekkel a legkorábbi munkákhoz felszerelhetik magukat..

Kezdjük a legalapvetőbb eszközzel, az ásóval. Ez nem hegyes, háromszög alakú, mint a hagyományos ásó, hanem nagyjából téglalap alakú, ezért egyenletes mélységű ásást lehet vele készíteni. A nyele keresztrúddal van ellátva, ezért könnyebb vele a munka, a taposó pedig megakadályozza, hogy a lábbelit károsítsa.

A lapát ne legyen túlságosan terjedelmes. Az ilyen méretű lapát univerzális, minden anyagot, amely előfordul a kertben meg lehet vele mozgatni.

A talajt nemcsak ásóval, hanem ásóvillával is meg lehet forgatni és porhanyítani. A nehéz, kötött talajokon biológiailag előnyösebb a használatuk az ásónál.

talajmuvelo szerszamok 03

A felásott talajt gereblyével egyengetjük el, a göröngyöket ezzel a szerszámmal aprítjuk fel. Fontos, hogy elegendő hosszú nyele legyen.

A talaj felszíni porhanyításának és a gyomirtásnak eszköze a kapa. A paraszti bölcsesség az országnak minden táján más és más formájú kapákat fejlesztett ki a talajviszonyoknak megfelelően. Ezzel a húzókapával nem előre, hanem hátrafelé kapálunk, ezért nem tapossuk le az imént fellazított talajt. Gyorsabb és könnyebb vele dolgozni. Ügyes szerszám a kis villáskapa és a háromágú kézi kultivátor. Az előzővel virág és zöldségágyásokat tarthatunk gyommentesen, az utóbbi a sorközök talajának porhanyítására való, praktikus eszköz.

A talajművelő eszközök közé sorolható a gyomfogas, eredeti nevén a vertikutier. Ez a gyep karbantartásának alapvető fontosságú eszköze. A haladás irányára merőlegesen elhelyezkedő tengelyre párhuzamosan éles, hegyes kések vannak erősítve. Ezek fellazítják a gyep talaját, meglevegőztetik a fűcsomók gyökerét, bekeverik a talajba a kiszórt szerves- és műtrágyát, kihúzzák a fűcsomók közül a gyomokat és a mohapárnákat, egyszóval igen sokféleképpen segítik elő a szép és tartós gyep kialakulását, fennmaradását.

Persze ezeket a szerszámokat is karban kell tartani. Használat után meg kell tisztítani őket és célszerű a fémrészüket védő olajréteggel bekenni. A szerszámokat időnként élesíteni is kell, amit azonban egy kalapács és egy reszelő segítségével magunk is elvégezhetünk.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR