Hogyan helyettesíthető a gyümölcsfa-metszés?

Hogyan helyettesíthető a gyümölcsfa-metszés?

A termés mennyiségének szabályozására néhány évvel ezelőtt még kizárólag a metszés állott rendelkezésünkre. Az utóbbi években egy olyan módszer terjedt el, amely többé-kevésbé helyettesíteni képes a metszést.

Ez azonban korántsem jelentheti azt, hogy a metszésre a jövőben nem lesz szükség, mert úgy látszik, hogy inkább a két módszer céltudatos kombinálása vezet el a kívánt eredményhez.

A lekötözés

A metszést helyettesítő eljárás a lekötözés. Ismeretes a fás évelő növények vesszőinek az a tulajdonsága, hogy a függőlegesen állók erősen hajtanak, de rajtuk termőrügy és termés alig képződik. Ezzel szemben a vízszintesen álló vesszők kevésbé nőnek, viszont sok termőrész alakul ki rajtuk. Ezt a törvényszerűséget felismerve, a szőlőtermesztők ősidők óta alkalmazzák a termés növelésére a szálvesszőzés különböző módszereit, amelyeknek közös jellemvonásuk, hogy a vesszőt vízszintesen (esetleg kör alakban) lehúzzák és kikötözik. Ezt a módszert vezették be igen eredményesen az utóbbi években a gyümölcsfák korábbi termőre fordítására és termőképességének fokozására is.

A lehajlítást már a kiültetést követő évben meg kell kezdeni. A termőkarokon a lekötözést követően termőrügyek alakulnak ki, majd a következő évben ezekből termés fejlődik. A kialakult termés súlya az ágakat már lehúzza, ezért a továbbiakban a lekötözésükre nem lesz szükség.

A lekötözésre tavasszal a nedvkeringés megindulása után kerüljön sor. Nyugalmi állapotban is lehetne ezt a munkát folytatni, de nem célszerű, mert a viszonylag nedvszegény hajtások ilyenkor könnyen lehasadnak vagy letörnek. A nedvkeringés megindulása után viszont a vesszők könnyen és veszélytelenül lehúzhatok. A gyümölcsfa a vesszők irányának mesterséges megváltoztatásához gyorsan alkalmazkodik. A lekötözött vesszők egy hónap múlva már abba a helyzetbe rögződnek, ahová a lekötözés idején kényszerítettük őket.

Amikor a vesszőket vízszintesre húzzuk le, óvatosak legyünk. Legjobb, ha a vesszők tövét egyik kezünkkel erősen megmarkoljuk, és a másik kezünkkel óvatosan végighaladva a vessző hosszán, fokozatosan hajlítjuk le. így a vesszők lehasadását, eltérését megelőzhetjük.

metszes helyett 01
Fiatal termőkaros orsó lekötözése

A termőkaros és sövényes gyümölcsfák egyéves vesszőit vízszintesen kötözzük le.

Nagyon gondosan ügyelni kell arra, hogy a vesszők ne legyenek ívesen kikötve, vagyis a vessző hegye ne legyen alacsonyabban a vessző tövénél, mert ebben az esetben a legmagasabban elhelyezkedő rügyek erősen kihajtanak és belőlük vízhajtásszerű, termést nem hozó, erős hajtások fejlődnek.

A kötés a vessző teljes hosszának kb. 1/3-ánál legyen. így a legbiztosabb, hogy vízszintesen fog állni és nem hajlik meg ívszerűen. A kötözőanyag elhelyezésekor ügyeljünk, hogy ne vágjon be a vessző szöveteibe, még akkor sem, ha a vessző az év folyamán jelentékenyen megvastagodik. Ezért a kötést úgy készítsük el, hogy laza legyen, sőt lehetőség szerint egy ujjunk elférjen a kötözőanyag és a vessző közé.

A vesszőket a fa tövéhez köthetjük. Ez a legegyszerűbb eljárás, mert segédanyagot nem kíván, hátránya azonban, hogy a lekötözött vesszők rendszerint ívesen meghajlanak. Célszerű, ha a vesszőket a földbe szúrt cövekhez kötözzük; ilyen cöveket a metszés alkalmával levágott nyesedékből házilag készíthetünk. így helyezkednek el a lekötözött vesszők a legalkalmasabb irányban; hátránya viszont ennek az eljárásnak, hogy megakadályozza a fák aljának kapálását és gyomtalanítását.

Házikertekben eredményes a következő módszer: a fák alatt kb. 1 m-es oldalú négyzethálót készítünk, négy cövek felhasználásával; a cövekekre vízszintesen – a talaj felszíne felett kb. 5 cm-rel – vékony huzalt feszítünk ki és a vesszők kötöző-anyagát ehhez erősítjük.

metszes helyett 03

A vesszők lekötözésére hosszú szálú rafiát, vízálló spárgát vagy műanyag szálat használjunk. Semmi esetre se kötözzük le a vesszőket dróttal, mert ez bevág a szövetekbe és így idővel eltörhet.

Nagy jövője van a metszést helyettesítő vegyszeres kezelésnek. Ez a módszer nálunk még csak kísérleti stádiumban van, de máris nagy reményekkel kecsegtet. Alma esetében az Alar, más néven B 9 gyári elnevezésű szert használják a termőképesség fokozására, illetve a termőrügyek sűrítésére. Körténél ugyanerre a célra a CCC-tartalmú (gyári nevén Cycocell) szereket használják. Ezeket az anyagokat permetlé formájában kell a növények felületére juttatni. Használatuk tehát nagyon egyszerű és kiegészíti, sőt bizonyos mértékig pótolhatja a meglehetősen nagy hozzáértést és gyakorlatot igénylő metszést.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR