A világ legkisebb láncfűrésze otthoni barkácsoláshoz való

A világ legkisebb láncfűrésze otthoni barkácsoláshoz való

Teszt: EasyCut 12 NanoBlade fűrész.

Ez egyértelműen a legérdekesebb darab abból a tucatnál is több akkus és elektromos gépből, amelyeket a Boschtól kaptunk kerti és otthoni kipróbálásra. Kétféle eszközt, a körfűrészt és beszúrófűrészt ötvöz magába a miniatűr láncfűrész. Bemutatjuk!

Az EasyCut 12 egy cserélhető akkumulátoros mini láncfűrész, amely szablya és beszúrófűrészként elsősorban szabadkézi vágásokra alkalmas, puha- vagy keményfában és műanyagban, a kertben, a házban és főleg a barkácsműhelyben.

A Bosch cég NanoBlade-nek nevezi a negyven szabadalommal védett mini láncfűrészét, amelyben a láncszemek csak 4 mm hosszúak és 0,9 mm szélesek, vagy inkább keskenyek. A láncfűrész „kardja” is inkább bicskapenge méretű, és éppen ez teszi teljes értékű barkácsgéppé.

easycut04

12 voltos akkuja más gépbe is jó

12 voltos, 2,5 amperórás lítium-ion Power for All akku adja a meghajtást. Az akku egyetlen mozdulattal, szerszám nélkül cserélhető. Ugyanez az akku hajtja a Power for All sorozat tucatnyi kertész- és barkácsgépét. A dolog visszafelé is működik, azaz a már meglévő 12 vagy 10,8 voltos gépeink 1,5, 2,0 vagy 2,5 Ah-s akkumulátorai is működtetik az „EasyCut 12” fűrészt. Minden betű és szám fontos a gép megnevezésében, mert a Bosch árukínálatában létezik „EasyCut 50” és „AdvancedCut 50” is, ezek nagyobb teljesítményű 230 voltos vezetékes gépek, viszont ugyanazokkal a NanoBlade pengékkel és fűrészláncokkal működnek, mint a tesztünk alanya.

easycut03

A géphez részletes, soknyelvű, szöveges és rajzos használati utasítás tartozik, garancia levelet is kapunk, és nagyon gazdag az internetes támogatás, leírásokat, képeket, videókat találunk a Bosch honlapjain. A gépeket forgalmazó üzletek, áruházak és sokszor maguk a barkácsolók is bemutatják a gépeket és szerszámokat, elmondják, leírják a tapasztalataikat.

easycut02

Milyen munkára találták ki?

Az EasyCut 12 elsősorban szabadkézi pontos vágásra való. A munkadarab rögzítése nélkül is dolgozhatunk, mert a szokásos fűrészek alternáló mozgása itt elmarad, és így a nagyon csekély rezgés következtében nem mozdul el a munkadarabunk. Persze ettől még használhatunk satut vagy egyéb rögzítő eszközt, ha azt biztosabbnak érezzük. A kertben fák ágait is vághatjuk, a fűrészünk különösen alkalmas ágak csonkmentes eltávolítására.

easycut05

A mini láncfűrész csodája, hogy hűtő kenés, olajozás nélküli működik, a láncfeszítés automatikus, a fűrészlap cserélhető, a fogakat élezni nem kell, házilag nem is lehet, de 100 folyóméter vágást puha fában bírnia kell a cseréig. A gépet Wood Speed 65 jelzésű, 65 mm vágómélységű (a befogásra szolgáló résszel együtt dupla hosszúságú) pengével szállítják, cserére vannak 50 mm-esek is, puha és kemény fához valók is. A műanyagok (PVC, PC, PMMA, WPC, plexiüveg) fűrészelését csak 30 mm vastagságig ajánlják. Az új pengéhez kéz- és élvédő átlátszó műanyag tok tartozik. Ha ez már elkallódott volna, akkor kesztyűs kézzel végezzük a cserét.

Hogyan érdemes használni?

A penge és a fixen rajta lévő lánc együttes cseréjéhez a gép oldalán lévő kerek nyílás fedelét kell a piros kallantyúval felpattintanunk. A penge az SDS gyorsbefogóval egyértelműen, csak az egyik oldalán illeszkedik. A nyílás visszacsukásakor a minilánc automatikusan megfeszül. Ugyanez a nyílás szolgál a vágások utáni tisztításra, a bennmaradó fűrészpor eltávolítására, amely történhet puha kefével vagy porszívóval.

Az EasyCut 12 súlya mindössze 0,7 kg, a feltöltött akkut behelyezve lesz 0,9 kg. A gép nyele puha fogású, egy kézben tartva is teljes biztonsággal működtethető. A véletlen elindítást megakadályozó kicsi piros biztonsági reteszelő gomb mindkét oldalról működtethető, így a balkezeseknek is egyenlő esélyt ad. A nagyméretű, középen elhelyezett fordulatszám szabályozó gomb szolgál a bekapcsolásra és a fűrész erejének finom adagolására. Bekapcsoláskor azonnal kigyullad az akku töltöttségét jelző LED, a zöld fény 30% fölöttit, a piros 30% alattit, a villogó piros lemerült akkumulátort jelez. A Syneon chip gondoskodik a tárolt energia hatékony felhasználásáról, az akku erejének a feladathoz hangolásáról. Az ECP (Electronic Cell Protection) rendszer védi az akkut a túlterheléstől, a túlhevüléstől és a mélykisüléstől, ezáltal megnövelve az élettartamát. Az általunk kipróbált géphez 1,5 amperes töltő volt, de választható 3,0 A-es is, amely 1 óra alatt tölt, viszont már félidőben 80%-os a töltöttség, és szükség esetén lehet folytatni a munkát. Arra figyelnünk kell, hogy ne a tűző napon töltsünk, és télen ne a mínuszos kamrában tároljuk az akkut. A lítium-ionos akku amúgy mindig munkára kész, tárolás közben alig merül, bármikor, csekély használat után is újratölthető. Dolgozni hőségben és fagyban is lehet vele.

Kézben tartás és karbantartás

A fűrésszel a könnyebb munkákat egy kézzel is végezhetjük, a másik kezünk így szabad a munkadarab lefogására vagy mozgatására. A nehezebb vágásokhoz két kéz is kellhet, a munkadarab ilyenkor rögzített. Szablya fűrészként csak lefelé vágjunk, beszúróként csak előre, az acéltalpat mindkét esetben ütközésig támasszuk fel, és a fűrészpengét ezen billentsük, illetve toljuk előre. A penge fölé egy kis lemezt szereltek, ami akadályozza a hibás, veszélyes irányt.

Ne feledkezzünk el a munka utáni belső takarításról, a fűrészport nem elég lefújni, sőt nem is ajánlott, mert még a természetes faanyag is lehet allergén, de a porban lévő festék és impregnáló anyagok biztosan egészségtelenek, ha belélegezzük őket. Átmeneti vagy tartós tároláskor a gépet a nyelébe kötött pántra akaszthatjuk (de ez a pánt nem arra való, hogy a csuklónkon viseljük).

Az EasyCut 12 fűrészt megvehetjük akku nélkül is (ha már van olyan gépünk, aminek hasonló az akkuja), vagy akkuval és töltővel, vagy akár praktikusan hordozható és tetszetős műanyag kofferbe csomagolva 2 akkuval és töltővel. A dobozokon látható, hogy a Robert Bosch cégközpont, Stuttgart, Germany, azaz Németországban van, de a fűrész Made in Hungary, nálunk készült, magyar munkahelyet teremtett.

Műszaki adatok: EasyCut 12 akkus NanoBlade fűrész

Akkufeszültség

12 V

Akkukapacitás

2,5 Ah

Löketszám üresjáratban

0 – 4.100 löket/perc

Talplemez

Acél

A gép súlya

0,9 kg

Vágási mélység fában

65 mm-ben

Vágási mélység műanyagban

30 mm-ben

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR