A flamingóvirág eredetileg fán lakik

A flamingóvirág eredetileg fán lakik

Fán lakó (epifita) növények hazájukban, párás, meleg éghajlat alatt élnek. Virágszíne lehet: piros, fehér, rózsaszín, lilás, narancssárga, pettyegetett tarka.


Többféle is van forgalomban:

  1. Kis flamingóvirág (Anthurium scherzerianum) levelei keskeny lándzsa alakúak. Könnyebben nevelhető a többieknél.
  2. Nagy flamingóvirág (Anthurium andreanum) levelei nagyok, szívalakúak.
  3. A fenti két faj hibridje a kerti flamingóvirág (Anthurium x hortulanum).

Virága vázában nagyon tartós, ha teljesen kifejletten vágják le, amikor a torzsavirágzat alján kinyíltak az apró nővirágok. Gyors növekedésű, magassága legtöbbször 40-80 cm.

Flamingóvirág

Szaporítása: tősarjak leválasztásával, tőosztással, dugványozással, magvetéssel. Vigyázni kell, mert nedve irritáló, mérgező hatású.

Talajigénye: savanyú hangaföld, homok és lombföld keveréke a legjobb. A felszínre érdemes néhány centiméternyi tőzegmohát teríteni.

Átültetése tél végén, 2 évenként ajánlatos. Nem kell átültetni amiatt, hogy a gyökerek teljesen kitöltötték a cserepet.

Elhelyezése: Télen fontos a jó megvilágítás, nyáron pedig a szűrt fény.

Gondozása: A leveleket rendszeresen vízpermettel kell nedvesíteni, gyakran öntözni mészmentes vízzel, de ne álljanak vízben a gyökerek. Télen ritkábban kell öntözni. Kéthetenként tápoldatozni kell lehetőleg foszforban és káliumban is gazdag oldattal a növekedési időszakban. Ha nagyon sűrű a tő, akkor lehet metszeni, kivágva az öreg leveleket és a hervadó virágok szárait, ezzel is elősegítve a következő virágok fejlődését.

Növényvédelme: Száraz levegőben gyakran megtámadják a pajzstetvek (káliszappanos lemosás, Sumithion permetezés) és a tripszek (Mospilan permetezés). Ha a leveleken kis, köralakú, szürkészöld, éles határvonalú foltok jelennek meg, akkor a hőmérséklethez képest túl magas a levegő páratartalma. Ha a levelek halványak, sárgulnak, akkor túl sok öntözést kapott.

Ha a leveleken nagyobb, szabálytalan alakú, szürkésbarna, sárga udvarú foltok jelennek meg, akkor a szeptóriás levélfoltosság fertőzte meg, mely ellen hetenkénti gombaölőszeres (Merpán, Orthocid) permetezéssel lehet védekezni.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR