Ha kevesebb lenne a szemét...

Ha kevesebb lenne a szemét...

Aki okosan bánik a háztartási hulladékkal, sok jót tehet a környezete érdekében.

A szemét gyűjtése, a szemétszállítás az egész világon sok gondot okoz és a lehetséges hasznosítás mindenütt országos problémává súlyosbodott.

Az elmúlt hetekben nálunk is közérdekű kérdés ez. Sokan és igen helyesen úgy vélik, hogy a probléma megoldásának a gyökere az, hogy csökkenteni kell a szemét keletkezését. Sokáig faluhelyen élve emlékszem arra, hogy ott alig keletkezett szemét: a konyhai hulladékot a sertésekkel etették fel, az erre nem alkalmas szerves anyagokat a trágyatelepre hordták, vagy komposztálták, ami erre se volt alkalmas, azt pedig elégették.

kevesebb szemet 02

A megoldásnak manapság is jelentős részévé kell tenni a szemét keletkezését. A kertészek ebben sokat tehetnek a komposztálás technikájának fejlesztésével, családtagjaink pedig a vásárlásaik észszerűsítésével. Ezért olvastam örömmel a műanyag zacskók használatának csökkentéséről szóló cikkeket.

kevesebb szemet 03

Hazánkban évente és fejenkint 80 darab műanyag zacskót használunk fel és ennek jelentős része rövid időn belül a szemétre kerül, más része – közvetett úton – a táplálékláncban és az ivóvízben az emberek egészségét és a környezetünk szépségét, tisztaságát veszélyezteti.

További olvasnivaló a témában:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR