Mi okozza a vadgesztenyefák pusztulását?

Mi okozza a vadgesztenyefák pusztulását?

Szomorú látványt nyújtanak a nálunk nagyon kedvelt és megbecsült vadgesztenyefák, amikor a leveleiken feltűnő foltok jelennek meg.

A fertőzött fák lombja már a nyár elején megsárgul, lehull és a kopasz fák – kényszerűségből – ősszel újból kivirágoznak. Ez azonban annyi energiát von el a fáktól, hogy fokozatosan legyöngülnek és elpusztulnak.

A jelenséget egy nem régen hozzánk bevándorolt kártevő, a vadgesztenye-aknázómoly elterjedése idézi elő. A védekezést megnehezíti, hogy a több emelet magas fák felső ágait csak nagynyomású permetezőgéppel lehet elérni és megvédeni, továbbá az is, hogy a lakott területeken csak bizonyos, emberre és állatokra veszélytelen szereket szabad használni.

vadgesztenyefak pusztulasa 02

A védekezés alapja a fertőzött levelek összegyűjtése és elégetése. Ha ez nem jár elegendő eredménnyel, akkor a fákat meg kell permetezni Dimilin nevű rovarirtó szerrel.

Jó hír, hogy a közterületi fákat törzsbe injektált növényvédőszerrel már meg tudják védeni, a Főkert itt írt erről.

Csak reménykedhetünk abban, hogy a behurcolt kártevőnek a természetes ellenségei is megjelennek nálunk és ez ismét helyreállítja a megbomlott biológiai egyensúlyt a gazdanövény és a kártevő között.

További olvasnivaló a vadgesztenyéről:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR