Az újburgonya egyike a legízletesebb, kora nyári zsengéknek. A terményt a kertekből és a szántóföldekről most szedik fel és fogyasztják.
Jelentékeny a vitamin-, ásványianyag- (kálium-, magnézium-) tartalma. Minthogy hámozatlanul és rövid idő alatt sül át, ezek az anyagok nem bomlanak el benne. Csak rövid ideig tárolható háztartási hűtőszekrényben, mert a tárolás ideje alatt sokat veszít zamatából.
A termelők nagy dilemmája: korán felszedve a gumók még aprók, a betakarítható termés kevés, igaz ilyenkor az értékesítési ára viszont magas. Később az ár csökken, de a termés mennyisége növekszik, tehát a betakarításhoz alapos megfontolás szükséges. Aki ezt nem vállalja, az pedig maradjon a szesz- és takarmányburgonyák termelésénél. De újburgonyát termelni érdemesebb!
Kaldeneker konyhája: Egy kosárnyi újkrumpli: receptvariációkat mutatok