Stresszes a kökörcsin: idén ősszel virágzik

Stresszes a kökörcsin: idén ősszel virágzik

Különös jelenségre hívta fel figyelmünket egy olvasónk: a minden évben tavasszal virágzó kökörcsin kitért a hitéből: szeptember 7-én virágba borult! Vajon mi történt?

Íme, a Zoltán kertjében kivirágzott kökörcsin!

Kökörcsin

A kökörcsin a boglárkafélék családjába tartozó növényfaj. A kertekben elterjedt a leánykökörcsin (Pulsatilla vulgaris), az őshonos, száraz réteken élő mezei kökörcsin (Pulsatilla pratensis), vagy a köhögés elleni gyógynövényként használt Pulsatilla grandis. Több mint 100 kökörcsinfajt tartanak nyilván, legtöbbjük kék színű virágokat hoz, innen is kapták magyar nevüket: az ótörök „kök" szó kéket jelent. A kökörcsin nálunk koratavasszal virágzik, márciustól májusig.

Nagyon ritkán előfordul, hogy a hagyományosan tavasszal virágzó évelő növények kiesnek a kerékvágásból, felborul a ciklusuk és ősszel hoznak virágot. Ez olyankor következik be, amikor a hagyományos virágzási idejükben vagy nyáron valamilyen környezeti stressz éri őket. Túl nagy forróság, túl hűvös, hatalmas szárazság vagy épp szokatlanul bőséges csapadék. Idén az utóbbira gyanakodhatunk!

A stressz hatására a növény életfolyamatai lelassulnak, fejlődése megáll. Amikor eljön az ősz és kiegyenlítetté válik az idő, akkor a növény észhez tér és elhatározza, hogy ha törik, ha szakad, ő idén virágozni fog.
A jó hír az, hogy az őszi virágok kevésbé tartósak, így kevésbé terhelik meg a növényt, nem okozzák a végletes ritmusvesztését és ezáltal a pusztulását. Ugyanakkor az ősszel virágzó növény tavasszal nem virágzik újra, vagy legalábbis nem hoz teljes értékű virágot. A természet előbb-utóbb behozza önmagát.

Mit tehetünk a stresszmentes életmódért?

A környezeti tényezők befolyásolására általában nincs módunk, de a növény szenvedését tudjuk enyhíteni a nyilvánvaló hiányok és többletek mérséklésével. Egy kis extra öntözés, takarás, mulcs vagy trágya csodákat tehet.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR