Az egyre kedveltebb és keresettebb rozébort kékszőlőből készítik.
Elegáns, világos rózsaszínű bor, amelyet a könnyedség, az élénkség, mérsékelt fanyarság, finom gyümölcsillat és ízkarakter jellemez. Korunk gasztronómiájában igen megbecsült helyet foglal el, lényegében kékszőlőből készült reduktív bor.
Nálunk a rozénál sötétebb színű, teltebb és fanyarabb bort sillernek mondják. Az aromagazdag sillerborok készítésének a szekszárdi és a villányi borvidéken van nagy hagyománya.
A rozéborok népszerűsége az utóbbi években folyamatosan növekszik, nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is. Ez részben annak köszönhető, hogy egyre több borászat kísérletezik a rozé különféle változataival, amelyeket a fogyasztók örömmel fogadnak. A könnyed, frissítő rozé kiváló választás lehet baráti összejövetelekhez, nyári piknikekhez vagy akár egy romantikus vacsorához is.
Érdemes megjegyezni, hogy a rozébor nemcsak önmagában fogyasztva kiváló, hanem koktélok alapjaként is egyre népszerűbb. A rozé spritz, amely rozébor, szódavíz és jég kombinációja, tökéletes nyári ital, amely a könnyed bor frissességét még tovább fokozza.
A rozék különleges szerepet töltenek be a borfogyasztási szokásokban, hiszen olyan univerzális ital, amely szinte minden alkalomhoz illik. Könnyed, mégis karakteres ízvilága, valamint a szőlőfajták széles skálája miatt a rozéborok változatos élményt nyújtanak. Különféle gyümölcsös jegyeket vonultatnak fel, mint például eper, málna, cseresznye, de előfordulhatnak virágos és fűszeres aromák is.
Az, hogy egy rozé milyen stílusú, nagyban függ a készítés módjától, a szőlő fajtájától és a borász egyedi elképzeléseitől. A rozéborok egyre inkább a modern borfogyasztási kultúra elengedhetetlen részévé válnak, legyen szó egy könnyed hétköznapi borozásról, vagy egy komolyabb gasztronómiai élményről.
Egyre gyakrabban hallani a cuvée kifejezést. Milyen bor ez?
A cuvée névvel jellemzett bortípus két- vagy többféle földrajzi eredetű, fajtájú vagy évjáratú bor, illetve must házasítása útján keletkezik. Ilyen a bikavér is.