Használjuk erre a telet: előzzük meg a kerti betegségeket!

Használjuk erre a telet: előzzük meg a kerti betegségeket!

A legjobb növényvédelmi védekezés a megelőzés. A téli napok kiválóan alkalmasak arra, hogy néhány praktikát elvégezzünk a ház körül.


A kertészkedő emberek között az az általános vélemény alakult ki, hogy a legtöbb gondot a kiskertekben a növényvédelem okozza.

Egy szavahihető szakvélemény szerint például a hagyományosan kertészkedő Angliában a kiskertekben betakarított gyümölcs és zöldség egyharmada a gombás, a baktériumos, vagy vírusos betegségek valamelyikével fertőzött, egyharmada kártevő rovarok vagy a felületes kezelés, szedés miatt sérült és csupán egyharmada a fogyasztásra teljesen alkalmas.

A házi, ma családi és hobbikertekben valóban sokkal nehezebb a növények egészségét biztosítani, mint az ültetvényekben, ahol viszonylag nagy területen ugyanazok a növények díszlenek, tehát azonos növényvédelmi kezelést igényelnek. Ezzel szemben a kiskertekben különböző növények állnak egymás mellett; ha egy permetezés például meggyógyítja az almák varasodását, ugyanaz a növényvédő szer a szomszéd növény károsodását idézheti elő.

A téli időszakban végzett megelőző munka viszont valamennyi növényünk számára hasznos lehet!

Praktikus teendők a ház körül

Kezdjük a legegyszerűbbel: a lehullott levelekben sokféle kártevő tojása és betegség spórája telel át, ezért a fertőzött leveleket össze kell gyűjteni és el kell égetni!

A napsütéses téli órák is alkalmasak arra, hogy a gyümölcsfák törzsén és vastagabb ágain levő, felváló kéregrészeket eltávolítsuk, a moníliás gyümölcsmúmiákat leszedjük és megsemmisítjük.

hasznaljuk erre a telet 03

Gondoljunk a tavaszi fagyokra is

Igen előnyös a mandula, a sárga- és az őszibarackfák törzsének fehérre permetezése vagy mázolása, mert a fehér felület a téli napsütés hatására sem melegszik fel, ezért a kezelt fák később hajtanak ki és kevésbé vannak kitéve a tavaszi fagyoknak.

Válasszuk az ellenálló növények magjait

A termelők a téli hónapokban vásárolják meg a virág- és zöldségfélék vetőmagját. E közben figyelni kell arra, hogy olyan fajtákat válasszanak, amelyek a gyakori betegségekkel szemben rezisztensek (ellenállóak). A növényvédelmi kutatás az utóbbi években igen gyorsan fejlődött és egyre több ilyen zöldségmag került forgalomba.

hasznaljuk erre a telet 04

Ha fát veszünk, öntermékenyt válasszunk

A gyümölcsfa csemetéknél arra kell ügyelni, hogy öntermő fajták kerüljenek a kertbe, mert a megporzást elősegítő rovarok (méhek, darazsak és egyéb vad rovarok) száma évről évre csökken és ezért sok virág nem termékenyül meg.

Vetés előtt van idő egy próbára

Érdemes télen egy vetőmag csíráztatási próbát is végezni és a régi, vetésre már nem alkalmas magokat megsemmisíteni, mert a rossz vetőmagvakkal készült vetést később nem lehet, vagy csak nagyon nehéz bepótolni!

Ha esik és havazik télen…

Tessék csúszásmentesen és a hótól megtakarítottan tartani a járdát, mert csak így lehet megelőzni, hogy az arra járó embertársaink épségben érkezzenek a munkahelyükre és az otthonukba.

hasznaljuk erre a telet 02

Tervezni, tervezni…

És semmi esetre ne tessék megfeledkezni vetési és növényvédelmi terv készítéséről, mert ez nagy segítséget ad a kertészkedő embernek akkor, amikor feltorlódnak a tavaszi tennivalók.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR