Augusztus vége: szüretelj, szemezz, ültess!

Augusztus vége: szüretelj, szemezz, ültess!

Szinte minden kerti terménynek más-más az érés-menete, ennek következtében különböző 'stratégiát' kell alkalmazni a betakarításukra is.


Vége a nyári szabadságoknak, lassan a bőrötök barnasága is megkopik, ami a legbiztosabb jele annak, hogy közeledik az ősz, a kertekben a betakarítás fő időszaka.

Érik a termés, tárold ügyesen!

A csemegeszőlő folyamatosan érik és a fürtöket csak akkor érdemes leszüretelni, amikor már valamennyi bogyó tökéletesen beérett; a szőlőnek ugyanis, amint júliusban már említettem, nincs utóérése; amikor a tőkéről levágták, befejezi az életműködését és a tárolás közben sem lesz édesebb.

Nem így az őszibarack! Ez a gyümölcs még az érés utolsó szakaszában is növekszik, hízik; ha pedig félérett gyümölcsöt szüretelünk, akkor a raktárban vagy a kamrában is utóérik, édesebb lesz és megpuhul. Persze azért a féléretten leszedett őszibarack sohasem olyan zamatos, mint az, amelyik teljesen beérett az ágon.

Őszibarack

A téli almát és a téli körtét akkor kell leszedni, amikor kifejlődött. Ha sokáig a fán hagyjuk a meglehetősen súlyos gyümölcsöket, akkor lehullanak, az eséstől megsérülnek és tárolásra alkalmatlanná válnak. A leszüretelt alma és körte a tárolás során színesedik, a gyümölcs húsa megpuhul, illatos lesz. Az ilyen gyümölcsöket alacsony hőmérsékletű tárolóban hónapokig el lehet tartani nagyobb romlási veszteség nélkül.

Körte

Az uborkatermelőnek arra kell ügyelnie, hogy mindig idejében szedje le a termést, az uborka ugyanis nagyon gyorsan fejlődik, és ha ritkán van alkalmunk a töveket átnézni, akkor túlfejlődött "pukkancsokkal" kell megelégednünk. Csakhogy ezek legfeljebb salátának valók, vizes- vagy ecetesuborkának nem alkalmasak.

Uborka

A paradicsom és a paprika termései folyamatosan fejlődnek ki és érnek be. Ezeket viszonylag hosszú ideig a tövön lehet hagyni, nem kell sietni a betakarításukkal

A Besztercei szilva gyümölcsei is fokozatosan érnek. Friss fogyasztásra akár a félérett szilvát is le lehet szedni. Lekvárfőzésre és aszalásra akkor szedjük, amikor a gyümölcs a kocsány környékén már ráncosodni kezd, mert ekkor a legnagyobb a cukortartalma.

Sokaknak okoz gondot, hogy mikor takarítsák be a dinnyét. A sárga- vagy cukordinnyét (sajnos, egyre kevesebb van belőle, és ami kapható, az sem kifogástalan!) akkor kell leválasztani az indájáról, amikor a kocsányának a tányérja könnyen elválik a gyümölcstől.

A görögdinnyének az indáján látható egy kacs a gyümölcs közelében: ha ez megfásodott, megbarnult és a dinnye kopogtatásra döngő hangot ad, akkor érett, szedhető.

Görögdinnye

Mérsékeld az öntözést

Augusztus végén mérsékeld az öntözést! Már korábban említettem, hogy a fák és a bokrok ilyenkor, nyár vége felé már a télre készülnek, és az öntözés akadályozza a szövetek beérését, ezzel növeli a téli fagykárok veszélyét. Nem ajánlatos ilyenkor a műtrágyák használata sem, hiszen ezek is serkentik a növekedést.

Már nem kell a szőlőt permetezni

Most már hagyjátok abba a szőlő permetezését! A molyok már nemigen tesznek kárt a fürtökben. A gombabetegségek ellen pedig azért nem lehet ilyenkor permetezni, mert a gombaölő szerek elpusztítják a must erjedését előidéző élesztőgombák spóráit is. Ha tehát valaki amiatt panaszkodik, hogy a mustja nem forr ki, akkor arra gyanakszom, hogy az illető még augusztus végén, szeptember elején is permetezett gombaölő szerrel.

Lehet szemezni

Tudom, hogy meglehetős gyakorlatra tettél szert a rózsaszemezés területén. Ezt a tudományodat kamatoztathatod a gyümölcsfák szemzésénél. Most persze már csak alvószemezésről lehet szó, vagyis a behelyezett nemes szem csak összeforr az alany szöveteivel, de ősszel nem hajt ki, erre majd csak tavasszal kerül sor.

Beszemezheted a kertben nevelt vad őszibarack-, alma-, körte-, szilvaalanyokat, de - alapos visszametszés után - átszemezheted azokat a termő gyümölcsfákat is, amelyeknek a gyümölcsével nem vagy elégedett, mert nem teremnek elég jó vagy elég sok gyümölcsöt. Egyre kedveltebb az a módszer is, hogy egy fára több gyümölcs-fajtát szemeznek, mert így a kisméretű kertben is lehetőség nyílik több, különböző időpontban érő gyümölcsfajta termesztésére. Ha például az őszibarackfák minden vázágába más fajtát szemzünk, akkor 4-5 fa júliustól szeptemberig érő "gyümölcsfutószalagot" alkothat.

Most jött el az örökzöldek ültetésének ideje!

A helyüket igen gondosan készítsd elő, ne takarékoskodjatok a munkával, amikor a gödröt kell kiásni! Minél nagyobb az ültetőgödör és minél jobb földdel töltjük azt meg, annál biztosabb az örökzöldek jövője. Az elültetett fát vagy bokrot többször is alaposan meg kell öntözni. Jót tesz a csemetének, ha a napos oldal felől árnyékolót készítünk a számára, hogy a szeptemberi napsütésben ne sok vizet párologtasson.

Még egy kérdésedre válaszolok. A fák nagyon rosszul viselik el, ha építkezés idején feltöltik a törzsüket. Ilyenkor a gyökerek túlságosan mélyre kerülnek, kevés levegőhöz jutnak és megfulladnak. A helyzeten oly módon lehet javítani, hogy az öreg fa töve körül betongyűrűt helyeztek el, vagy a törzset nagy kövekkel rakjátok körül.

Figyelj még a növényekre

Azt észleltétek, hegy a szamócatövek hirtelen elszáradnak, elpusztulnak. Ennek oka a cserebogárpajorok elszaporodása. Ellenük Galition, vagy Basudi C kiszórásával és bemunkálásával lehet védekezni

Végül egy fontos mechanikai védekezést ajánlok a figyelmedbe: a málnatövek letermett hajtásai már kezdenek elszáradni. Ne késlekedj ezek kivágásával, mert róluk fertőződnek a fiatal, jövő évben termő hajtások a gombabetegségekkel és a rovarkártevőkkel is. A hajtásokat tőből, csonk meghagyása nélkül kell kivágni és haladéktalanul elégetni.

Akad tehát most is munka a kertben, amelyhez Neked és családod minden tagjának vidám kedvet és jó egészséget kívánok.

Kelt Füreden, augusztus végén.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR