Mikor kezdjem meg a madarak etetését?

Mikor kezdjem meg a madarak etetését?

Ősszel, amikor az énekesmadarak már nem jutnak táplálékhoz, rovarokhoz, magokhoz, bogyókhoz, meg kell kezdeni az énekesmadarak etetését.

Rendszeresen etessük őket, mert ehhez könnyen és gyorsan hozzászoknak, ha zimankós, havas időben nem jutnak a megszokott terítékhez, akkor könnyen éhen is pusztulhatnak!

Tavasszal, rügyfakadás idején az etetésüket be lehet fejezni, ettől az időtől kezdve rovarokkal, hernyókkal, levéltetvekkel, atkákkal stb. táplálkoznak és ezekkel etetik a fiókáikat is és ezzel nagy segítséget nyújtanak a kertészkedőknek a kártevők elleni védekezésben.

A cinegék, a zöldikék, a meggyvágók kedvenc tápláléka a napraforgómag, de adhatunk nekik köles-, cirok- és tökmagot, ocsút is. A ház közelébe szokott feketerigók a konyhai hulladékot is elfogyasztják, de szeretik a sárgarépát, a sajtot, a túrót, az almát, a főtt burgonyát, sőt a húsdarabkákat is.

madarak etetese 02

Az énekesmadaraknak ne adjunk kenyérfélét, mert ez a nedvességtől gyorsan megsavanyodik és a madarak elhullását okozza. A verebek és a balkáni gerlék olyan gyorsan elfogyasztják a nekik juttatott táplálékot, hogy ez a veszély nem fenyegeti őket.

További olvasnivaló a hasznos madarakról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR