Aki új kertet tervez, jó előre gondolja át a talaj előkészítését

Aki új kertet tervez, jó előre gondolja át a talaj előkészítését

Az új kert előkészítéséről, a talaj ápolásáról, javításáról szeretnék néhány gondolatot megosztani.

 

aki uj kertet tervez 05

A télről legtöbbünknek élénk gyerekkori emlékek jutnak az eszébe, én is így vagyok ezzel: hógolyózás, csúszkálás az utca jegén, úton az „oskola" felé, korcsolyázás a befagyott patakon és tavakon, a korai lámpagyújtás, a meleg szoba, és este a puha dunyha otthonos ölelése.

aki uj kertet tervez 03

Száz évvel ezelőtt a felnőtteknek is jellegzetes foglalatosságaik voltak régen, vidéken: többet tartózkodtak a pincében, az istállókban, javították a szerszámokat, a gépeket, köszörülték az ekevasat és a fejszét, igazgatták a szalma- és a szénakazlakat. Fontos közmunka volt a kőhordás az útjavításhoz és a jégvágás. Mindkettőnél fordulónként egy „nyelet" pálinka volt a fizetség.

aki uj kertet tervez 09

Este, a pislákoló petróleumlámpa (később villany) fényénél kukoricát hántottak, morzsoltak, a csupasz csutkával vörösre fűtötték a vaskályhát, amelyen ott készült a forralt bor, tollat fosztottak, babot, lencsét, vetőmagot válogattak. Közben mókáztak, tréfákat meséltek, a lányokat ugratták, citeraszó mellett daloltak. Egyik-másik gazdának már volt hangszórós rádiója, azt nagy figyelemmel hallgatták, mert minden újdonságnak számított, ami a nagyvilágban történt!

aki uj kertet tervez 06

Az új kert kialakítása

A kertek talaját javarészt már az óévben felásták, máshol az újévben kezdik a javítását. Először kiirtják a vadon nőtt bokrokat, a szükségtelen fákat. De az utóbbit alaposan meg kell fontolni, mert lehet, hogy egy-egy öreg fa jó szolgálatot tehet addig, amíg a telepítendő gyümölcsfák teremni kezdenek, a díszfák pedig árnyékos koronát fejlesztenek. Ez után következik a tereprendezés, amelynek eredménye az egyenletes, 1-2 százalékos lejtésű felület.

aki uj kertet tervez 02

Ez könnyen művelhető, de a fölös víz lefolyik róla. Ahol magasan van a talajvíz, ott ajánlatos alagcsövezni. A korszerű kertekbe már ilyenkor beépítik az öntözőberendezést, a vízvezetéket, lefektetik a kábeleket.

Közben elkészül a kerítés, a gyalogos és az autós kapu, kijelölik az utakat és a különböző létesítmények (gyermekek játszótere, lugas, tűzrakó stb.) helyét. Csak ezután kerül sor a talaj javítására, a trágyázásra és a megművelésre.

A kerti termelés a mély rétegű, jó vízgazdálkodású vályogtalajokon a legeredményesebb. A kevésbé kedvező talajokat is meg lehet azonban javítani, igaz, sok költséggel és munkával, de ez több évtizedig szerez örömet a gondozójának.

aki uj kertet tervez 08

Homok vagy agyag?

A homok hálás talajnem, mert könnyen megművelhető, eső után is járható, a tápanyagot nem tárolja, hanem visszaadja a növényeknek. Hátránya, hogy a vizet sem tárolja, alapvetően kevés tápanyagot és humuszt tartalmaz, szárazon nehezen járható. Javítására istállótrágyát, komposztot, rostos tőzeget használhatunk.

A futóhomokot ősszel nem kell felásni, mert a téli szelek a csupasz felületüket kimarják (defláció).

Az agyagtalaj szárazon és nedvesen is nehezen művelhető, eső után sáros, a tápanyagok egy részét felvehetetlenül megköti. Előnye, hogy a vizet és a tápanyagokat jól tárolja, és maga is jelentős tápanyagkészlettel rendelkezik. Kötöttségük gyakori lazítással, homok és tőzeg bekeverésével mérsékelhető. Feltétlenül szükségük van az őszi szántásra vagy ásásra; ennek következtében a téli fagy a rögöket szétomlasztja és a talaj tavaszra aprómorzsás, kedvező magággyá szelídül.

aki uj kertet tervez 07

Meszes és savanyú talajok

A kerti növények egy része a meszes, másik része a savanyú (meszet nem tartalmazó) talajokat kedveli. Kifejezetten mészkerülő növény például a havasszépe (Rhododendron), a magnólia, a spárga, az áfonya. Viszont csak meszes talajon érzi jól magát például a mandulafa, a levendula, a rózsa. Házilag úgy tájékozódhat a gazda a talaj mésztartalmáról, hogy egy maréknyi talajt tányérkára tesz, és ráönt néhány csepp háztartási ecetet. Ha a
talaj pezsegni kezd, akkor mész van benne, lúgos kémhatású, és a pezsgés mértékéből következtetni lehet a mésztartalom mértékére.

Aki pontosabb képet szeretne kapni a talaj meszességéről, egy egyszerű pH-mérővel is megmérheti a talaja kémhatását. Egy ilyen kis eszköz ára 5-10 ezer forint (2022-ben) és néhány perc alatt pontosan megmutatja a savasságot és lúgosságot. Aki arra gyanakodik, hogy javítania kell a kert talaját, annak érdemes a szomszédokkal, barátokkal összefogni és beszerezni egy ilyen eszközt, mert nem csak egyetlen mérésre lesz szükség, hanem a talaj javítása (például meszezése) után újabb és újabb ellenőrzésre is.

A talaj mésztartalmát lúgos kémhatású műtrágya alkalmazásával és mésziszap bemunkálásával fokozhatjuk, a túl meszes talajt pedig savanyú kémhatású műtrágyával, vagy speciális talajjavító készítménnyel javíthatjuk.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR