Mit takarítunk meg a lemosó permetezéssel?

Mit takarítunk meg a lemosó permetezéssel?

Az okosan és időben végzett lemosás az egész évi növényvédelmi kiadásainkat csökkentheti. Összefoglaltuk, miből áll ez a munka.

A tavaszi napéjegyenlőséggel egy időben beköszöntött hozzánk is a tavasz! Ilyenkor szinte minden kertész számára a legfontosabb munka a gyümölcsfák és a gyümölcstermő cserjék (málna, ribiszke, köszméte, szeder, áfonya, josta, füge, kivi) ügyfakadás előtti, lemosó permetezése.

Sokan vannak azok, akiknek az a határozott véleményük, hogy mindent meg lehet oldani biológiai, mechanikai és növénynemesítési módszerekkel. Csak hogy ezek még alaposabb szakismereteket, kedvező körülményeket és több munkát igényelnek. Ezért a kertészkedők szinte kivétel nélkül a rügyfakadást megelőző, lemosó permetezés híve maradtak.

Ezt a munkát igen körültekintően kell elvégezni. A gyümölcstermő fákon és cserjéken kívül meg kell permetezni a lombhullató díszcserjéket, a rózsabokrokat, a szőlőtőkéket, a metszési nyesedéket, valamint minden tárgyat és építményt, amely a kertben fából készült (karók, támoszlopok, kapu, kerítés, árnyékszék, kamra), mert a tárgyak felületén, de főképpen a repedéseikben számtalan kártevő és betegség áttelelő képletei találtak téli menedéket!

Akkor van a lemosó permetezés optimális ideje, amikor a növények nedvkeringése már megindult és a kártevők tojásai és a betegségek spórái is ébredeznek (tavasszal), tehát érzékenyebbé váltak. A permetezést mindaddig el lehet végezni, amíg a virágrügyek el nem kezdenek fakadni.

Milyen idő alkalmas a permetezésre?

Permetezésre csak a fagymentes, szélcsendes idő alkalmas! Esőtől, dértől, harmattól nedves felületet pazarlás lenne megpermetezni!

A használni kívánt permetezőszert körültekintően kell kiválasztani; legyen benne gombaölő és rovarirtó szer is (pl. kénnel dúsított bordói lé + Agrol Plusz). A permetlé keveréket az előírásnak megfelelő töménységben készítsük el. A permetezést bő lével, lemosás-szerűen végezzük el úgy, hogy a növény minden felületére, még a legeldugottabb repedésekbe is eljusson a permetlé!

A permetezéskor viselt öltözet életet menthet! Védőruházatot már a permetlé készítéséhez is kell használni és a munkát végző egyén feltétlenül viseljen fejvédőt, védőszemüveget, vagy védőálarcot, hosszúszárú gumikesztyűt, és lehetőleg jól záródó védőruhát és gumicsizmát is. Munka közben szigorúan tilos italt fogyasztani, enni és dohányozni! A permetezés befejeztével alapos mosakodásra van szükség!

Nem biztos, hogy folytatni érdemes a permetezést

A virágok elnyílása és remélhető megtermékenyülése után, azaz a sziromhullást követően bizonyára szükség lesz további vegyi növényvédelemre is, amelyet azonban csak a betegségek és a kártevők észlelése esetén alkalmazzanak, vagyis folytassanak integrált, környezetbarát növényvédelmet.

Ezt a munkát tehát igen okosan, körültekintően és megfontoltan kell elvégezni, de aki a fentebb leírtakat betartja, az biztonsággal számíthat arra, hogy egészséges, ízletes gyümölcsöt fog szüretelni.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR