Ültessek-e körtefa-csemetét?

Ültessek-e körtefa-csemetét?

Sajnálatos, hogy nálunk a kertekben egyre kevesebb körtefa díszlik. Pedig a körte egyike a legváltozatosabb és legfinomabb gyümölcsöknek.

Igaz, a körtefa némileg igényesebb pl. az almafáknál, de nagy termőképességével és ízletes gyümölcsével a kiskert gazdájának dicsőségére válik.

Szereti a mélyrétegű, egyenletes vízellátású, tápanyagokkal jól ellátott talajt, a meleg és napos, szélvédett helyet. Elég sok betegség támadhatja meg és több kártevője is van, de ezeket némi gyakorlattal le lehet küzdeni.

kortefa csemete ultetese 03

Milyen fát neveljek a körte csemetéből?

A nyári körték csemetéit vadkörte alanyon nevelik fel, ezért ezekből terebélyes, nagy koronájú, igen hosszú életű fák lesznek. Nem sok gondot okoznak a gazdájuknak!

Az őszi és a téli érésű, nagy gyümölcsű fajták igényesebbek és érzékenyebbek. Ezek legnagyobb részben birsalanyon állnak, belőlük kisebb méretű, szabadon álló, alacsony törzsű vagy redélyfákat kell nevelni, rendszeres metszés és gondos növényvédelem mellett. Nagyon fontos az öntözésük, mert a tartós aszályperiódusok következtében a húsuk kövecsessé válhat.

Mielőtt a telepíteni szándékolt csemetét megvásárolja, ajánlatos katalógusból vagy szakkönyvből megismerkedni a kiválasztott fajta tulajdonságaival.

kortefa csemete ultetese 01

metszes gyumolcsei videotanfolyam 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR