Ültessek-e körtefa-csemetét?

Ültessek-e körtefa-csemetét?

Sajnálatos, hogy nálunk a kertekben egyre kevesebb körtefa díszlik. Pedig a körte egyike a legváltozatosabb és legfinomabb gyümölcsöknek.


Igaz, a körtefa némileg igényesebb pl. az almafáknál, de nagy termőképességével és ízletes gyümölcsével a kiskert gazdájának dicsőségére válik.

Szereti a mélyrétegű, egyenletes vízellátású, tápanyagokkal jól ellátott talajt, a meleg és napos, szélvédett helyet. Elég sok betegség támadhatja meg és több kártevője is van, de ezeket némi gyakorlattal le lehet küzdeni.

kortefa csemete ultetese 03

Milyen fát neveljek a körte csemetéből?

A nyári körték csemetéit vadkörte alanyon nevelik fel, ezért ezekből terebélyes, nagy koronájú, igen hosszú életű fák lesznek. Nem sok gondot okoznak a gazdájuknak!

Az őszi és a téli érésű, nagy gyümölcsű fajták igényesebbek és érzékenyebbek. Ezek legnagyobb részben birsalanyon állnak, belőlük kisebb méretű, szabadon álló, alacsony törzsű vagy redélyfákat kell nevelni, rendszeres metszés és gondos növényvédelem mellett. Nagyon fontos az öntözésük, mert a tartós aszályperiódusok következtében a húsuk kövecsessé válhat.

Mielőtt a telepíteni szándékolt csemetét megvásárolja, ajánlatos katalógusból vagy szakkönyvből megismerkedni a kiválasztott fajta tulajdonságaival.

kortefa csemete ultetese 01

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR