Így messük az idősebb, termő gyümölcsfákat

Így messük az idősebb, termő gyümölcsfákat

A termő gyümölcsfákat – az őszibarack kivételével – nem metsszük, hanem csupán ritkítjuk.

Felügyeleti metszés

Ha a kertész kellő gondot fordított a fiatal gyümölcsfák felnevelésére, a szellős, teherbíró korona kialakítására, akkor a termőkorban a gyümölcsfák – bármilyen alakú koronájuk legyen is – nem igényelnek minden tavasszal metszést, csupán a felesleges, letermett ágak kiritkítására lesz szükség. Ezt a metszésmódot találóan felügyeleti metszésnek nevezték el.

Rügyfakadás előtt

A rügyfakadás előtti tavaszi felügyeleti metszésnél először az elszáradt, elhalt, törött vesszőket metsszük ki tőből. Gyakran találunk a gyümölcsfákon (őszibarackon, szilván, kajszin) letermett termőnyársakat is; ezeket feltétlenül távolítsuk el, hiszen csak zavarják a gyümölcsfa kezelését és sokszor megsebzik a lomb között gyümölcsöt szedő ember kezét.

Idősebb gyümölcsfák

Az idősebb gyümölcsfák egyes ágrészei vagy vesszői nagyon lehajlanak. Ha akadályozzák a fák környékének megművelését vagy a közlekedést, akkor ezeket is távolítsuk el. Idős meggyfák gyakran hosszú, indaszerű vesszőket fejlesztenek, amelyeknek csupán a hegyén van egy levélkoszorú, de a vessző többi része kopasz. Ezeket az ún. legatyásodott ágrészeket vissza kell vágni, hogy ezzel erőteljes, fiatal vesszők fejlesztésére serkentsük a fát.

Vágjuk ki a koronában túlságosan sűrűn álló gallyakat és vesszőket úgy, hogy az ágon levő szomszédos vesszők ne legyenek közelebb egymáshoz kis arasznyi távolságnál. A tavaszi metszés alkalmával vágjuk ki tőből a korona belseje felé törekvő vesszőket, valamint azokat, amelyek egymást keresztezik, vagy egymás növekedését akadályozzák. Növényegészségügyi szempontból is fontos, hogy ilyenkor szabaduljunk meg a vértetves vagy lisztharmatos vesszőktől.

Felügyeleti metszést végzünk a termőkaros orsófákon is. Ezek a korai termőre- fordulás, a rendszeres és bő termés következtében viszonylag korán mutatják az el-öregedés tüneteit. Ezért mihelyt azt tapasztaljuk a termőkaros és sövényfákon, hogy az ágak elsűrűsödtek, és a vegetatív növekedés csökkent, akkor a többszörösen elágazott termőrészeket a fiatalabb vesszőkig metsszük vissza. Ezzel csökkentjük a korona sűrűségét és a következő évben a fa erőteljesen növekszik.

termo gyumolcsfak metszese 02

Tavaszi ritkító metszés

A tavaszi ritkító metszés során a felesleges koronarészeket mindig tőből távolítjuk el. Eközben arra törekedjünk, hogy minél kisebb sebeket okozzunk. A nagy sebek lassan forrnak be, és sokszor elodvasodnak. Ezért – valamint a kártevők és kórokozók behatolásának megakadályozására – a friss sebfelületeket sebvédő anyagokkal vonjuk be. Előzőleg azonban a fűrésszel ejtett durva felületi sebeket simára kell metszeni. Erre a célra éles kacort használjunk. Minél simább, egyenletesebb a seb, annál gyorsabban forr be.

A sebek bevonása

A sebek bevonására különböző anyagokat használhatunk, amelyeknek közös tulajdonsága, hogy víz- és légmentesen zárják le a sebfelületet. Erre a célra a legjobb a nemrégen forgalomba hozott Santar SM nevű paszta, amelynek előnye, hogy serkenti a hegszövet kialakulását. Használhatunk erre a célra oltóviaszt is, de ez meglehetősen drága. A kereskedelemben kapható fasebkátrány kifejezetten erre a célra készül és jól bevált. Ne használjunk azonban közönséges kátrányt, mert ez a napsütés hatására felmelegedve folyékonnyá válik és lecsurog. Minthogy pedig a közönséges kátrányban különböző fenolszármazékok vannak, ezek elégetik, elpusztítják a faágak szöveteit. A közönséges kátrány használata már sok gyümölcskertésznek okozott kellemetlen meglepetést.

A sebek kezelésére alkalmas a közönséges, világos színű, fémmentes olajfesték is. Ez ecsettel könnyen felhordható a sebekre, kitűnően lezárja azokat és nincsenek káros mellékhatásai sem.

Metszés után

A metszést követően a levágott, idősebb növényi részeket és vesszőket a kertből azonnal el kell távolítani. Ne halmozzuk fel a vesszőket a kert sarkában, mert ezekben számos kártevő és kórokozó húzódhat meg, amelyek még akkor is veszélyeztetik a gyümölcsöskert egészségi állapotát, ha – a költséget és fáradságot nem kímélve – időnként a vesszőhalmot is megpermetezzük.

Célszerűbb a nyesedéket azonnal elégetni, vagy olyan távolabb eső helyre szállítani, ahol a gyümölcsfákat nem veszélyezteti.

felco shop hu 01A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

metszes gyumolcsei videotanfolyam 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR