Kora tavasszal érdemes póréhagymát vetni

Kora tavasszal érdemes póréhagymát vetni

Különlegesen egészséges és könnyedén termeszthető, korai termésű növény. Kell ennél több?

Már az ókorban is ismerték és kedvelték az emberek a póréhagymát. Róma felgyújtója, a kegyetlen Néró állítólag naponta fogyasztotta a hangszálainak erősítése céljából. Szerepel Lippai János: Posoni kert  című, 1664-ben megjelent nagyszerű könyvében is porrun  néven. Félreérthetetlenül meg lehet különböztetni a vele egy időben piacra kerülő zöldhagymától, amelynek a levelei hengeresek, csőszerűek, míg a póréhagyma levelei laposak. A kifejlett  póréhagyma nem csípős és nem kellemetlen illatú, de kellemesen zamatos.

porehagyma kora tavasz 02 

Víz- és tápanyagigénye nagyobb, mint a vöröshagymáé, ezért csak öntözéssel érdemes termelni. A magokat egy cm mélyen 10-15 cm tőtávolságra kell vetni. Lehet kora tavaszi vetéssel nyáron fogyasztható póréhagymát is termelni, de érdemesebb július-augusztusban vetni, mert az ebből származó hagymák – némi takarással – áttelelnek. Nyersen fogyasztható, de leves, főzelék és saláta ízesítésére is alkalmas. Alacsony a kalóriatartalma (32 kcal/100 g), de sok C-vitamint és a csontritkulást, érelmeszesedést akadályozó vegyületet tartalmaz.

Egy megbízható vizsgálat szerint a világ legegészségesebb tápláléknövényei közé tartozik.

További olvasnivaló a póréhagymáról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR