A világ legkülönösebb, titokzatos virágai

A világ legkülönösebb, titokzatos virágai

Az orchideák a virágok arisztokratái, állítják sokan, és erre a címre rá is szolgálnak a minden más növénytől eltérő 'szokásaikkal'.

Az orchideák valóban előkelő növények. 22 000 fajuk és rengeteg változatuk és hibridjük a Föld legváltozatosabb növényeivé tették ezeket a különös, de csodaszép virágú növényeket. Többségük a trópusokon él, de vannak élőhelyeik (az Antarktiszon kívül) valamennyi kontinensen. Sok közülük az esőerdők fáinak ágelágazásaiban összegyűlő korhadékon és humuszon él, de vannak a talaj felszínén tenyésző fajai is.

orchidea10

"a kutatók puskával lőtték le a magas fákról"

Valamikor a kutatók puskával lőtték le a magas fákról a szép orchideatöveket. Egyedül Darwin engedte meg magának azt a luxust, hogy az orchideákat lebecsülje és a virágaikat rothadó húscafathoz, az illatukat pedig a poloskáéhoz hasonlítsa.

A legtöbb orchidea a tövén ikergumót fejleszt és léggyökérzetet alakít ki, amelyek révén táplálékot és vizet vesznek fel és tárolnak el. A nagy és pompás színekben nyíló virágaiknak a szerkezete is bonyolult: a sziromzat két körben helyezkedik el, a virágporuk összetapad és összenő a bibével, ami megkönnyíti a rovaroknak és a kolibri madaraknak a megtermékenyítést. Toktermésükben rendkívül sok, igen apró mag érik be, amelyeket ugyancsak a rovarok továbbítanak egyik termőhelyről a másikra.

"csak az Őrség vándorainak van olyan szerencséjük"

A Kárpát-medencében mindössze tíz orchidea-faj őshonos: ezek magas talajvízű réteken, lápokon élnek, de minthogy fennmaradásuk feltétele a tiszta élővíz, a talajvíz szint állandósága, a műtrágyázás mellőzése, a szennyvizek távoltartása, ezért egyre kevesebb él közülük. Manapság a turisták is csak ritkán látnak bodzavirágú újjaskosbort (Orchis sambucina L.), amely a Budai és a Pilisi hegyekben még a múlt század második felében is előfordult.

Orquídea sáuco * Dactylorhiza sambucina en rosa

Egy-két kosborfélét még én is találtam főiskolás koromban Dunavarsány azóta beépült rétjein, de mostanában csak az Őrség vándorainak van olyan szerencséjük, hogy egy-egy kosbortövet megláthassanak.

Valamennyi, hazai orchideafaj szigorú védelem alatt áll és a szigorúan védett növényeink közé tartozik.

"állandóan kulcsra volt bezárva"

A XX. század közepén még újságcikk értékű esemény volt, ha egy előkelő hölgy egy szál orchideával a hajában, vagy a ruháján jelent meg egy bálban.

A Kertészeti Akadémiának volt egy önálló orchidea-üvegháza, amely állandóan kulcsra volt bezárva és csupán a Dísznövénytermesztési Tanszék személyzete járhatott bele, a hallgatók számára pedig jeles napnak számított az a gyakorlat, amikor az orchidea-házban kaptak valamilyen feladatot.

"az útmenti sorfák koronájában"

A trópusi klímájú régiókban azonban rengeteg orchideával találkozik az utazó ember. Engem is meglepett, amikor 1972-ben a thaiföldi Bangkok mezőgazdasági egyetemére utazhattam és miközben a repülőtérről a városba autóztunk, az útmenti sorfák koronájában virágzó orchideák tömegével szembesültem, később pedig megtekinthettem a világ leggazdagabb orchideamúzeumát.

"igen apró rovarokat is fogva tartanak"

A nemzetközi kereskedelem és az idegenforgalom lehetővé tette, hogy az orchideakultusz széles körben elterjedjen és manapság minden virágüzlet sokféle orchideát kínál a vásárló közönségnek. Ezek között a leggyakoribb a lepkeorchidea (Phalenopsis) nemzetsége, amelyek változatos színű és alakú, igen tartós virágai a legkedveltebbek.

Phalenopsis

Nagyon népszerű a szobai körülmények között ugyancsak jól vegetáló Cattleya, amelynek sokezer hibridje között számos igen kellemes virágú is van.

Cattleya ©

Nagyon népszerűek a papucsvirágú orchideák (Paphiopedilum), amelyek arról nevezetesek, hogy a papuccsá alakult alsó szirmukban olykor igen apró rovarokat is fogva tartanak.

paphiopedilum ©

"lehetőleg lágy, kevés meszet tartalmazó vízzel"

A cserépbe, vagy egyéb edénybe ültetett orchideák a világos, de közvetlen napfénytől mentes helyet kedvelik, sötétben nem nyitnak virágot. Nyáron 25-28 °C fokos környezetben érzik a legjobban magukat, télen azonban a hőmérséklet nem csökkenhet 18 fok alá. A levegő páratartalma 50-70% között ideális. Az orchideák vízigényes növények; az öntözésükre igen alkalmas módszer az, hogy a cserép alá egy legalább 10 cm magas falú edényt teszünk, ezt telerakjuk kaviccsal és az edényt feltöltjük lehetőleg lágy, kevés meszet tartalmazó vízzel. A vízbe hetenkint keverjük az orchidea-tápoldatot és semmiképp ne vágjuk le a fejlődő léggyökereket.

"langyos, szappanos vízzel és fogkefével"

Az orchideák nálunk a téli hónapokban pihenni szeretnek, ezért kevesebb öntözést is kívánnak; tavasszal viszont bőségesen és rendszeresen kell öntözni és táplálni őket. A növények két-három évente átültetésre tartanak igényt: az ehhez szükséges talajféleség a szakboltokban megvásárolható. Az orchideákat se kíméli olykor a gyapjas pajzstetű. Ha csak keveset észlelünk belőlük, akkor langyos, szappanos vízzel és fogkefével el lehet távolítani őket, de nagyobb mértékű fertőzés esetén nem kerülhető el a rovarölő szerrel történő permetezés. Ebben az esetben a kezelést feltétlenül a szabadban és a növényvédelmi előírásoknak megfelelően kell elvégezni!

Orchidea

Természetellenesnek látszom, de azért a
természet része vagyok. Ajkam olyan színű,
mint a nyershús, duzzadt, mint a gyulladásos
torok s nyálkás és mézes. Néha azt hiszed, hogy
nem is vagyok virág, hanem egy kis, véres sárkány.
A gyarmati napfény bujasága árad belőlem,
melyet nem tudok soha elfelejteni. Fázékonyan
üvegházakba vonulok a plebejus virágok elől.
Wilde Oszkár szeretett engem. Én is őt.
(Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet)

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR