Vigyázat: három kártevő is rohamosan terjed!

Vigyázat: három kártevő is rohamosan terjed!

Eddig nem ismert rovarok ezek, amelyek a nyári forróság hatására tömegesen lepik el a legkülönbözőbb termesztett és vad növényeket is. Ez azért áll módukban, mert behurcolt rovarok lévén nálunk egyelőre nincs természetes ellenségük! Falánkak és roppant szaporák!

A buxus félelmetes kártevője

A puszpángmoly (Cydalima perspectalis) harmadik nemzedékének a lepkéi már repkednek a bokrok körül és rakják le a tojásaikat a bokrok belsejében.

puszpangmoly01

A kikelő hernyókat is először a bokor belsejében levő levelek fonákján vehetjük észre. Kezdetben csak hámozgatják a leveleket, később a teljes levelet elfogyasztják és a száraz maradékot összecsomózva a bokor csupasszá válik. Eredményesen lehet ellene védekezni a Decis nevű rovarölőszerrel, ha a permetlébe nedvesítő szert is keverünk. A tarrá vált bokrot alaposan vissza kell metszeni. Bőséges öntözéssel új leveleket hajt, a bokor megújul!

A mindenevő kabóca

4-5 évvel ezelőtt ismerkedtünk meg az amerikai lepkekabócával (Metcalfa pruinosa), amely azóta országszerte jelentős károkat okoz a legtöbb zöldlevelű növényeken.

lepkekaboca

A megtámadott növények levelein, a friss hajtásokon jelennek meg a jellegzetes fehér, vattaszerű lepedékek, amelyek ragacsosak a kabócák váladékától. Éppen ezért nehéz a lárvákat elérni a rovarölő permetlével, amelybe feltétlenül kell nedvesítőszert is keverni! Hatásos a Mospilan és az Actara nevű rovarölő szer a kabóca ellen, de az előírt várakozási időt be kell tartani.

A konyhakertészek réme

A zöld vándorpoloska (Nezara viridula) a meleg nyarat kedveli és az idén tömegesen jelent meg a legtöbb zöldségfélén, de a szőlőn is.

vandorpoloska03

Az ellene folytatandó védekezés nehézsége abban áll, hogy a folyamatosan érő paradicsomot, paprikát, cukkínit stb. nem lehet biztonságosan megpermetezni úgy, hogy a beérő termést idejében le is lehessen szedni. Egyébként a Decis és a Mospilan igen hatásos ellenük.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR