Gyümölcs: ütessünk vagy boltból vegyünk?

Gyümölcs: ütessünk vagy boltból vegyünk?

A saját termesztésű gyümölcs kedvesebb szívünknek, ugyanakkor a permetezés veszélyes az egészségünkre. A dilemmára van ám megoldás!

Többen szóvá teszik, hogy rohamosan ritkulnak a gyümölcsfák a kiskertekben. Ennek az okát abban látják, hogy a gyümölcsfák sok kézi munkát, figyelmet és gondosságot igényelnek, a permetezés pedig a lakott területeken sok kényelmetlenséget okoz: a növényvédő szerek szennyezik a környezetet, ha meg a szomszédok elhanyagolják a permetezést, akkor az ő munkájuk is eredménytelenné válik. Így azután egyszerűbbnek (és talán gazdaságosabbnak is) látszik a boltokban vagy a piacokon megvásárolni, semmint megtermelni a gyümölcsöt.

gyumolcs ultessuk vagy boltbol 03

Édes gyümölcsöm!

Csakhogy a kertjüket szerető emberek nehéz szívvel válnak meg a gyümölcsfájuktól, hiszen büszkék a két kezük munkájával megtermelt gyümölcsre, amely a személyes ízlésüknek a legjobban megfelel, friss, egészséges és nem kell érte a boltba menni. Mit tehet tehát a modern kertgazda ennek megvalósításáért?

gyumolcs ultessuk vagy boltbol 02

Drágám, a gyümölcsfák összementek!

A kétféle követelmény kielégítése nem egyszerű, de megoldható feladat. Világszerte terjedő jelenség, hogy a gyümölcsfák egyre kisebbek lesznek: száz évvel ezelőtt még a magastörzsű, terebélyes, nagy koronájú fák voltak általánosak. Ezeket valóban nehéz dolog volt megmetszeni, nem volt egyszerű a gyümölcstermés betakarítása sem, de a legtöbb gondot a permetezés okozta, mert az olykor toronymagas fák koronájának csúcsát csak a nagyteljesítményű permetezőgépekkel lehetett elérni.

Csemete

Felejtsük el a létrát!

Ötven évvel később a fák törzse már alacsonyabb lett, harminc évvel ezelőtt pedig megjelentek a kertekben is a törpe gyümölcsfák és a gyümölcs-sövények. Napjainkban ismét egy új jelenségnek lehetünk tanúi és megvalósítói: az orsófák kis helyen elférnek (akár az erkélyen egy ládában is), a harmadik életévükben már gyümölcsöt érlelnek, a metszésüket, a permetezésüket és a gyümölcseik betakarítását a földön állva, kényelmesen tudjuk elvégezni. A faiskolák már jelentős mennyiségben nevelnek ilyen csemetéket, érdemes megismerkedni velük.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR