Borsó: hogyan termesszük magaságyban?

Borsó: hogyan termesszük magaságyban?

A zöldborsó termesztése a magaságyban nem gazdaságos, de aki nagyon korai zöldborsót kíván fogyasztani, az borsót is vethet ide.

Természetesen csak a korai és a rövid tenyészidejű, ún. kifejtőborsó-fajták jöhetnek számításba, mint a Rajnai törpe, amely közismerten az egyik legkorábbi fajta.

Valamivel hosszabb idő szükséges a Debreceni sötétzöld, a Debreceni világoszöld és az Expressz fajták hüvelyeinek a beéréséhez.

A borsó (Pisum sativum L.) magját már február végén, március elején el lehet vetni; a kicsírázott magok és a kikelt csíranövények ugyanis nem érzékenyek a tavaszi fagyokra, és még a mínusz 4-5 °C-os hideget is átvészelik.

A magaságyban a borsósornak legalább 20 cm széles csíkot alakítsunk ki. A magok 5-6 cm mélyen legyenek a talaj színe alatt, és a sorban egymástól a távolságuk ne legyen több 1 cm-nél. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjon egy szem borsó se a föld felszínén, mert a galambok ezt azonnal észreveszik, és a föld alatt levő magvakat is kikaparják.

A tenyészidőben csupán a borsóvetés gyomtalanításáról kell gondoskodni.

A zöldborsó hüvelyeit május második felében kezdhetjük szedni. Az első, fogyasztásra érett hüvelyek betakarítása után - egyhetes időközökben - még kétszer-háromszor szedhetjük a termést.

Zöldborsó

A borsószár kiváló anyaga a komposztnak, de ahol baromfi- vagy nyúltartással foglalkoznak, ott a borsó leveles szára értékes takarmány.

Ha akad hely a magaságyban, akkor július végén, augusztus elején is vethetünk zöldborsót. Ebből szeptember végén szedhetünk - az idő tájt ritkaságnak számító - hüvelyeket.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR