Amit a metszésről tudni illik

Amit a metszésről tudni illik

Minden növény más és más, mégis vannak olyan tulajdonságaik, amelyek alapján tudni lehet, hogyan célszerű metszeni őket. A gyümölcstermő fák és bokrok metszése különösen fontos, mert a helyes metszésen az évi gyümölcstermés is múlhat.

A kertészkedőknek a legtöbb gondot – a permetezések mellett – a fás növények télvégi-tavaszi metszése okozza. Sokan félve fogják kezükbe a metszőollót, mert attól tartanak, hogy valami jóvátehetetlen hibát követnek el egy száraz ág vagy egy túlságosan erősen növekedő vessző eltávolításával.

Almafa

Szeretném megnyugtatni az aggodalmaskodókat: a Természet korrigálja az Ember által elkövetett hibákat. Nekünk az a feladatunk, hogy sajátítsunk el néhány egyszerű és könnyen követhető alapszabályt, alkalmazzuk azokat és a többit meghozza majd a gyakorlás és a szerzett tapasztalat.

A gyümölcsfák, a gyümölcstermő bokrok, a szőlőtőkék, a rózsabokrok, a díszfák és díszbokrok metszésének sokféle rendeltetése és hatása van. Metszéssel neveljük ki a fák és egyéb növények termőfelületét, hogy minél több és szebb, ízletesebb gyümölcsöt érleljenek, hogy ellenálljanak a nyári viharoknak és a téli hó, dér, zúzmara terhének. Metszéssel érjük el, hogy a fák és bokrok hosszú életűek legyenek, sokáig szerezzenek örömet annak, aki ültette és gondozta őket. A metszés elősegíti a kártevők és betegségek elleni sikeres védekezést, hatékonyabbá teszi a permetezést. És persze esztétikai célokat is szolgál, hiszen metszéssel lehet csinos, kedvünkre való fákat, bokrokat, szőlőlugasokat kialakítani.

A metszés három alapszabálya – amelynek ismerete nélkül valóban nem szabad hozzálátni ehhez a munkához – a következő:

1. A megmetszett vessző, gally vagy ág annál erősebben fog növekedni, minél rövidebbre metszettük. A gyengén visszametszett (azaz hosszúra hagyott) vesszők rövid hajtásokat fejlesztenek, míg az erősen visszametszettek (azaz rövidre vágott) vesszők több és erősebb növekedéssel reagálnak a beavatkozásra.

2. A visszametszett ág vagy vessző csúcsához közel levő rügyekből erős, a lejjebb álló rügyekből rövidebb és gyengébb hajtások keletkeznek. Ebből következik, hogy a gyümölcsfák koronájának felkopaszodását, a rózsabokrok felnyurgulását is szakszerű metszéssel lehet megakadályozni, vagy legalább késleltetni.

3. Az eredményes termeléshez szükséges tudni, hogy a vízszintesen álló vesszők gyengén növekednek, de gyümölcsöt, virágot hoznak. A függőlegesen, meredeken álló vesszők erősen növekednek, de kevesebbet teremnek.

E három szabály ismeretében már nagy hibát nem követhetünk el. De az ügyes metszéshez némi gyakorlat és tapasztalat is szükséges. Ennek megszerzése pedig a kertészkedőknek örömet szerző kerti munka által történhet. Néhány nap múlva pedig én is folytatom ezt az írást és kitérek majd benne a metszés megfelelő idejére és eszközeire, illetve az egyes növényeknél alkalmazott metszési stratégiákra is.

felco shop hu 01A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

metszes gyumolcsei videotanfolyam 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR