Amit a metszésről tudni illik

Amit a metszésről tudni illik

Minden növény más és más, mégis vannak olyan tulajdonságaik, amelyek alapján tudni lehet, hogyan célszerű metszeni őket. A gyümölcstermő fák és bokrok metszése különösen fontos, mert a helyes metszésen az évi gyümölcstermés is múlhat.

A kertészkedőknek a legtöbb gondot – a permetezések mellett – a fás növények télvégi-tavaszi metszése okozza. Sokan félve fogják kezükbe a metszőollót, mert attól tartanak, hogy valami jóvátehetetlen hibát követnek el egy száraz ág vagy egy túlságosan erősen növekedő vessző eltávolításával.

Almafa

Szeretném megnyugtatni az aggodalmaskodókat: a Természet korrigálja az Ember által elkövetett hibákat. Nekünk az a feladatunk, hogy sajátítsunk el néhány egyszerű és könnyen követhető alapszabályt, alkalmazzuk azokat és a többit meghozza majd a gyakorlás és a szerzett tapasztalat.

A gyümölcsfák, a gyümölcstermő bokrok, a szőlőtőkék, a rózsabokrok, a díszfák és díszbokrok metszésének sokféle rendeltetése és hatása van. Metszéssel neveljük ki a fák és egyéb növények termőfelületét, hogy minél több és szebb, ízletesebb gyümölcsöt érleljenek, hogy ellenálljanak a nyári viharoknak és a téli hó, dér, zúzmara terhének. Metszéssel érjük el, hogy a fák és bokrok hosszú életűek legyenek, sokáig szerezzenek örömet annak, aki ültette és gondozta őket. A metszés elősegíti a kártevők és betegségek elleni sikeres védekezést, hatékonyabbá teszi a permetezést. És persze esztétikai célokat is szolgál, hiszen metszéssel lehet csinos, kedvünkre való fákat, bokrokat, szőlőlugasokat kialakítani.

A metszés három alapszabálya – amelynek ismerete nélkül valóban nem szabad hozzálátni ehhez a munkához – a következő:

1. A megmetszett vessző, gally vagy ág annál erősebben fog növekedni, minél rövidebbre metszettük. A gyengén visszametszett (azaz hosszúra hagyott) vesszők rövid hajtásokat fejlesztenek, míg az erősen visszametszettek (azaz rövidre vágott) vesszők több és erősebb növekedéssel reagálnak a beavatkozásra.

2. A visszametszett ág vagy vessző csúcsához közel levő rügyekből erős, a lejjebb álló rügyekből rövidebb és gyengébb hajtások keletkeznek. Ebből következik, hogy a gyümölcsfák koronájának felkopaszodását, a rózsabokrok felnyurgulását is szakszerű metszéssel lehet megakadályozni, vagy legalább késleltetni.

3. Az eredményes termeléshez szükséges tudni, hogy a vízszintesen álló vesszők gyengén növekednek, de gyümölcsöt, virágot hoznak. A függőlegesen, meredeken álló vesszők erősen növekednek, de kevesebbet teremnek.

E három szabály ismeretében már nagy hibát nem követhetünk el. De az ügyes metszéshez némi gyakorlat és tapasztalat is szükséges. Ennek megszerzése pedig a kertészkedőknek örömet szerző kerti munka által történhet. Néhány nap múlva pedig én is folytatom ezt az írást és kitérek majd benne a metszés megfelelő idejére és eszközeire, illetve az egyes növényeknél alkalmazott metszési stratégiákra is.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR