Paprikatermesztés magaságyban

Paprikatermesztés magaságyban

A magaságy egyik legfontosabb növénye. A harmadik szakaszban ültetjük ki, de terméseit a fagyokig folyamatosan szedjük.

Termeszthetünk édes és csípős, fehér és zöld húsú, paradicsom alakú, sőt fekete paprikát is. Fűszerpaprikát azonban a magaságyban nem érdemes termelni.

A paprikát palántázzuk. A palánták felneveléséhez nyolc hét szükséges. A legalább 5-6 lombleveles palántákat párosával (ikerpalánták) ültetjük ki 30x 30 cm távolságra fagyosszentek után. A palánták olyan mélyre kerüljenek, ahogy a palántaágyban álltak.

A paprika nagyon sok vizet fogyasztó növény, ezért rendszeres öntözés nélkül reménytelen dolog lenne termeszteni. Sok tápanyagra van szüksége; főként a nitrogénnek van nagy szerepe a növény termékenységében. A magaságyban elegendő tápanyaghoz jut és bőségesen terem, de arra ügyelni kell, hogy az egyébként is könnyen kiszáradó magaságyban folyamatosan és elegendő vízhez jusson.

Paprika

A paprika (Capsicum annuum L.) terméseit akkor kell leszedni, amikor a fajtára jellemző nagyságot, formát és színt elérték. Az érett gyümölcsök hosszabb ideig a tövükön maradhatnak anélkül, hogy valami bajuk történne! A paprikát jobbra-balra elhajlítva törjük le; a bogyó érettségét az bizonyítja, hogy a kocsány pattanva, könnyen letörik.

Egy tövön folyamatosan 8-10 termés érik be; 10 tő/m2 állományról 80-100 gyümölcsre, azaz 10-12 kg termésre számíthatunk.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR