A birsalma és a birskörte leszüretelt gyümölcsének még hosszú hetekig tartó utóérésre van szüksége ahhoz, hogy a benne levő íz- és zamatanyagok kifejlődjenek és a gyümölcs húsa megpuhuljon.
Az utótárolást alacsonyhőmérsékletű, egyenletes páratartalmú helyiségben ajánlatos folytatni.
Régen, faluhelyen a fűtetlen, tiszta szoba szekrényének, ruhásládájának a tetején tartották a birset, amíg a birsalmasajt főzése elkezdődött. Addig remek, friss, parfümös illatot adott a szobának.
A birs - egyébként - ősrégi idők óta használt házi gyógyszer. Már az idősebb Plinius is arról ír, hogy a birsszeleteket sebek, szemgyulladás gyógyítására, lábdagadás és hajhullás ellen sikeresen használták.
Manapság értékes ballasztanyagai, nagy pektin- és káliumtartalma miatt ajánlatos fogyasztani. Salaktalanítja a szervezetet, csökkenti a koleszterin- és vércukorszintjét.